Călător în lume. Cu autostopul prin Mongolia şi Kazahstan

Timotei Rad vine  din Cluj pentru a oferi o prezentare comparativă între stepa kazahă, stepa mongolă și taigaua siberiană.

Prezentarea nu se vrea a fi una academică, ci încearcă să pună în lumină detaliile care schimbă complet modul în care lucrurile sunt privite. Prin această prezentare, Timotei doreşte să scoată la lumină şi suprapunerea diverselor tipuri de granițe (culturale, etnice, politice, geografice – forme de relief). Cu ajutorul imaginilor surpinse chiar de el în călătoriile prin Mongolia şi Kazakhstan, Timotei încearcă să ne surpindă şi să ne ofere „pe tavă” propriile trăiri prin aceste două ţări cu o civilizaţie aparte.

 Din necesitate

Timotei Rad este un copil poznaş, aşa cum chiar el se descrie, ce a început să călătorească cu autostopul atunci când a fost nevoit să documenteze 5 surse bibliografice din 5 librării răspândite prin toată Europa, pentru a scrie o lucrare ştiinţifică. Fiind student, fără prea mulţi bani, a reuşit să viziteze toate aceste biblioteci călătorind cu autostopul, cheltuind doar 90 de euro în 10 zile, din care 35 euro pentru scanarea unei hărţi importante ce a găsit-o în documentarea ce o făcea.

Aşa a început drumul spre călătoria cu autostopul în jurul Pământului. După cinci încercări nereuşite, a şasea oară a fost cu noroc şi a reuşit să parcurgă cu autostopul lumea de la cap la altul. A văzut până acum, cu autostopul, 88 de țări pe durata a 4 ani 9 luni și 8 zile, în 14 călătorii diferite. În cei 5 ani de autostop a umplut un pașaport jumătate cu vize și ștampile de la vămi din Europa, Africa, cele două Americi şi Asia.

Sute de mii de kilometri

A parcurs a aproape 270.000 km cu autostopul, a fost luat de 10 ori de Politie (Afganistan, Irak, Turkmenistan, Chile, Ecuador – pe motocicletă, Columbia, Irlanda, Anglia, Germania, China), 1 dată de Jandarmerie(Franța), de 3 ori de Armată (Rusia & 2 ori Cambogia), 1 dată cu Divizia Anti-Drog (România), de 4 ori cu Ambulanța (Vietnam, Ucraina & România de 2 ori – o dată pe patul pacientului pentru că în cabină era șoferul și 2 asistente), 1 dată cu un elicopter (Argentina), cu 1 vas viking cu pânze (Norvegia), cu o mașină electrică (în Polonia), cu 3 mașini decapotabile (2 în Irlanda, 1 în Franța), de 2 ori în portbagaj (Mongolia, Turkmenistan), de 2 ori pe cabina tirului (Venezuela și Laos), Chrysler (Finlanda), cu 1 mașină de epocă (Citroen din anii 40, condus de un preot, în Monaco), cu 2 caruri funerare/mortuare (România si Maroc – șoferul nu avea o mână, iar cu mâna ce o avea vorbea la telefon, “conducând”, logic!), cu 2 sniperi, 1 criminal (ce a iubit o româncă), cu 1 traficant de droguri, 1 contrabandist de țigări, 1 autocar de femei (ce veneau de la schimbul 2), şi chiar cu 1 mașină furată (în Slovenia – condusă de un bulgar).

Întâlniri periodice

Evenimentul va avea loc  joi, de la ora 18:.0, în Wien Cafe. Întâlnirile „Călător în lume” au ca scop  descoperirea de noi destinaţii de vacanţă şi culturi, la ele fiind aşteptaţi toţi pasionaţii de călătorii şi turism dar şi cei ce viseaza ca într-o zi să trăiască pe propria piele aventurile invitaţilor. Evenimentul este organizat de AIOS (Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu) şi a ajuns la a 30-a ediţie.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura