Călăreţi din 15 ţări, așteptați la Transylvania Horse Show

Transylvania Horse Show a ajuns anul acesta la ediția a VII-a. În perioada 16-18 iunie, 95 de călăreți din 15 țări vor participa la Prod, la cea mai populară competiție ecvestră universitară din întreaga lume.

Transylvania Horse Show va găzdui două tipuri de competiţii oficiale, Cupa României la probă completă, cu probele de dresaj, obstacole și cross country, organizată în colaborare cu Federația Ecvestră Română, şi Concursul Internaţional Universitar – Cupa Naţiunilor pentru Studenţi, organizat în colaborare cu Asociația Internațională a Studenților Cavaleri. Ca în fiecare an, evenimentul este susținut de Consiliul Local şi Primăria comunei Hoghilag.

De vineri şi până duminică, la Prod, îşi vor da întâlnire concurenți din 15 țări, precum și oficiali ai sportului ecvestru naționali și internaționali. Scopul acestui eveniment este acela de a readuce în atenția publicului larg echitația ca sport profesionist și amator. Evenimentul își propune să promoveze artiști și producători locali, să amplifice potențialul turistic al zonei, dar și să prezinte o competiție sportivă într-o atmosferă relaxantă, de vacanță, într-un peisaj inedit. Satul Prod aparţine de comuna Hoghilag şi este situat la doar 16 km de Sighișoara, unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, inclus în lista siturilor UNESCO.

Drumeţii în natură

Participanţii vor avea parte de o serie întreagă de surprize. Pe lângă cele două competiţii oficiale la care vor putea asista, aceştia vor putea lua parte în cele trei zile la drumeţii în natură, pe colinele pitorești ale comunei Hoghilag. „Pe parcursul acestor tururi ghidate, ce vor dura între 130 şi 150 de minute, ne vom opri la un meşter local şi la o gospodărie din Prod, unde participanţii vor servi ceai din plante, băuturi răcoritoare din fructe locale şi plăcinte. Tururile ghidate sunt organizate de Colinele Transilvaniei şi se vor desfăşura în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, de la orele 9.30, 16.00 şi 18.30“, au anunțat organizatorii. Colinele verzi ale Prodului pot fi vizitate şi pe bicicletă, iar cei interesaţi vor parcurge un traseu de dificultate medie-uşoară, cu oprire la o gospodărie din Prod sau Hoghilag. Aici, ei vor fi serviţi de săteni cu produse locale, o băutură răcoritoare sau un ceai şi o prăjitură. Traseul organizat de Colinele Transilvaniei va dura între 150 şi 180 de minute. Orele de plecare vor fi 9.00, 12.00, 15.00 şi 18.00.

MIHNEA VÎRGOLICI | director: „Transylvania Horse Show este un proiect născut în urmă cu 7 ani, într-o perioadă în care în România se organizau foarte puţine competiţii hipice, şi timp de câteva ediţii a fost singurul eveniment hipic internaţional  din România. A convinge un participant străin să vină în România, în vecinătatea unui sat cu 200 de locuitori, fără drumuri asfaltate, fără semnal pe reţelele de telefonie mobilă, şi a convinge un spectator să vină să urmărească un concurs hipic păreau doar începutul unui lung  şir de provocări. Energia şi experienţa echipei de organizare, suportul pe termen lung al câtorva sponsori, un număr mare de voluntari din multiple categorii de vârstă şi tipuri de pregătire profesională, sprijinul autorităţilor au adus evenimentului un renume care a depăşit cu mult graniţele ţării.“

Se deschide biserica fortificată

Prod, unul dintre cele trei sate care alcătuiesc comuna Hoghilag, este menţionat în documente în anul 1348 şi se mândreşte cu o biserică fortificată unică în România. Aici a fost păstrată o Biblie, pe coperta căreia este scris în limba germană textul: „Prin această comună au trecut armatele lui Mihai Viteazul – 1590“. Biserica ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea a fost o construcție în stil gotic, fără turn și cu un cor fortificat. Acesta era mai înalt decât nava, cu galerie de luptă susținută pe arce ce se sprijineau pe contraforţi. În 1902, biserica veche a fost demolată şi pe același loc a fost ridicată, în anul 1904, actuala biserică în stil eclectic. Cu ajutorul Primăriei din Hoghilag şi al Casei Parohiale din Prod, această biserică va fi redeschisă pentru vizitare.

Atelier de păsări

O altă surpriză din cadrul Transylvania Horse Show 2017 o reprezintă „Atelierul de păsări“. Acesta va avea o durata de 20 de minute şi se va desfăşura de vineri până duminică, între orele 12.00 și 16.00. „Povestea păsărilor din Colinele Transilvaniei se va adresa atât părinţilor, cât şi copiilor şi va include o discuţie despre păsări, importanţa lor în lanţul trofic, simularea unui micro-habitat şi un bird-quiz“, mai spun organizatorii evenimentului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura