Conducerea Consiliului Judeţean Sibiu le-a propus primarilor gestionarea centralizată a problemei câinilor fără stăpân.
Preşedintele Daniela Cîmpean, împreună cu vicepreşedinţii Wiegand Fleischer şi Marcel Luca, s-a întâlnit marţi cu primari din judeţ pentru a discuta mai multe teme de actualitate legate în special de obligațiile legale ce le revin autorităților locale, dar și pentru a-i informa cu privire la noi oportunități.
Modelul Hunedoara
Principala temă abordată a fost legată de înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară care să gestioneze centralizat, la nivel de județ, problema câinilor fără stăpân. În acest sens, a fost invitat Adrian Cioran, directorul Asociației de Dezvoltare „Serviciul Județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” din județul Hunedoara, primul judeţ din România care a înfiinţat deja din 2012 un astfel de ADI ce cuprinde la ora actuală 47 de unități administrativ teritoriale. Directorul ADI a prezentat experiența proprie legate de campaniile de sterilizare și cele opt adăposturi gestionate în județul Hunedoara, precum și detalii despre modul de organizare al ADI. La întâlnirea cu primarii din județul Sibiu a participat și președinta asociației Animal Life din Sibiu, Andreea Rosetti. Cei peste 50 de primari prezenți au răspuns pozitiv acestei propuneri.
Situația în Sibiu
Serviciul public care gestionează câinii fără stăpân în municipiul Sibiu are un număr de 9 angajați și estima o populație de câini fără stăpân de aproximativ 500, potrivit unui răspuns transmis Mesagerului de Sibiu la începutul lunii martie. „Numărul fluctuează însă mult, în funcție de sursele de hrană existente într-o anumită zonă. Zonele de la periferia orașului sunt cele în care se semnalează cea mai mare prezență a câinilor, zone în care în mod frecvent sunt abandonați câinii nedoriți din gospodăriile sibienilor“, a precizat Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu. Adăpostul de pe Dealul Gușteriței a fost dat în folosință în 2010 și are o capacitate de 250 de locuri, în funcție de talia câinilor.
Alte teme
În urma unor sesizări primite de la cetățeni, primarii au fost atenționați de conducerea Consiliului asupra obligațiilor pe care le au de a întreține șanțurile, rigolele, podețele aferente sectoarelor de drumuri publice care traversează localitatea. Zonele turistice ale județului, dar nu numai acestea, au de pierdut atunci când nu se acordă o atenție adecvată acordată acestor detalii importante, curățenia stradală și buna gospodărire a drumurilor fiind cartea de vizită a oricărei localități, a avertizat șefa Legislativului județean.
De asemenea, la întâlnire, primarii au fost înştiinţaţi despre posibilitatea realizării unor acorduri de înfrăţire cu unităţi administrativ-teritoriale din Raionul Donduşeni, Republica Moldova, cu care există un acord de cooperare.
Un alt punct pe ordinea de zi a vizat o informare despre finanţările nerambursabile pe care primăriile le-ar putea accesa în următoarea perioadă pentru investiții în domeniul iluminatului public și al construcției de creșe și grădinițe.