Chiar dacă mulţi români preferă iepurele de Paşti în farfurie, asezonat cu diferite garnituri apetisante, majoritatea sunt de părere că acest simbol al Paştilor este menit a le aduce bucurii celor mici. Aşa se face că, înaintea sărbătorilor pascale, micile animăluţe cu urechi mari sunt deosebit de căutate în pet-shop-uri. Sibienii le cumpără pentru a le face un cadou celor mici, mai ales că preţul unui exemplar nu trece de 100 de lei.
Figura simpatică, urechile caraghioase, blăniţa moale şi firea jucăuşă fac din iepuraş un animal irezistibil pentru copii. Şi cum românii s-au inspirat din moda occidentală conform căreia iepuraşul este un „must-have“ în perioada Paştilor, tot mai mulţi se orientează spre pet-shop-uri pentru a achiziţiona un astfel de animăluţ pentru copii.
Sibienii nu fac excepţie de la această regulă, aşa că înainte de sărbătorile pascale, cu aproximativ o lună, magazinele de profil se „aprovizionează” cu „urecheaţi“ drăgălaşi. În general părinţii sunt cei care cumpără astfel de animăluţe pentru copii, ca şi animale de companie, dar şi tinerii îndrăgostiţi care vor să ofere de Paşti un cadou deosebit fetei iubite. „În general, în 80 la sută din cazuri, părinţii cumpără pentru copii, ca şi cadou de Paşti. Apoi, vin mulţi băieţi care cumpără pentru fata iubită iepuraşi, deoarece sunt forte simpatici şi drăgălaşi“, povesteşte Liviu Teodor Deacu, şeful magazinului „Zoomania“ din Sibiu.
Vânzări record
Preferinţa sibienilor pentru iepuraşi, ca şi animale de companie, se poate vedea şi din vânzările magazinelor de profil. Acestea au crescut cu mai mult de sută la sută înaintea Paştilor. „Dacă într-o lună obişnuită vindem, în medie, unul sau doi iepuraşi, acum, în ultimele două săptămâni, am vândut opt exemplare. Deocamdată, am mai rămas doar cu doi iepuraşi, ambii mici, de aproximativ două luni. Dar vom mai primi alte exemplare, chiar şi mai mari ca şi vârstă. Toţi iepuraşii pe care îi primim sunt verificaţi sanitar-veterinar, sunt sănătoşi şi sunt iepuri europeni mici, care la maturitate ating aproximativ 3 kilograme şi trăiesc chiar şi nouă ani dacă sunt bine îngrijiţi“, explică Deacu.
Prieteni pretenţioşi
Sibienii cărora surâde ideea de a avea un iepuraş ca animal de companie nu trebuie să omită câteva detalii care contribuie esenţial la sănătatea şi bunăstarea acestui animăluţ. Înainte de toate, este bine să ştiţi că iepurele, fiind rozător, trebuie supravegheat atunci când îl lăsaţi să se joace prin casă, altfel are obiceiul să roadă mobilă, papuci sau covoare. În al doilea rând, trebuie să îi asiguraţi o cuşcă mare, cu gratii, nu de plastic, în care să aibă spaţiu de cel puţin 60/40 centimetri. Apoi, trebuie să îl hrăniţi de două ori pe zi, cu cereale şi grăunţe, care ajută la digestie, iar între mese trebuie să le oferiţi legume. Dar, mai ales, atunci când cumpăraţi un iepuraş, asiguraţi-vă că îl luaţi din locuri verificate, nu din pieţe sau de la comercianţi de ocazie. Dacă respectaţi această condiţie, aveţi siguranţa că iepurele dumneavoastră nu a intrat în contact cu animale bolnave, deci nu are nevoie de vaccinuri sau tratamente. În general, medicii veterinari nu recomandă iepurii ca şi animale de companie, deoarece aceştia au nevoie de mult spaţiu şi iubesc în mod deosebit libertatea. „Nu considerăm iepurele un animal de companie. Este bine să nu fiţi egoişti şi să nu observaţi că acest superb animal are nevoie de condiţii pe care voi nu le puteţi oferi într-un apartament“, recomandă veterinarul sibian Cristian Iosif. Totuşi, dacă vă decideţi să cumpăraţi de Paşti un iepuraş, acesta vă va costa între 40 şi 70 de lei.
9
ani poate trăi un iepure ca animal de companie