Cablurile urmează “Calea Verde”

Sibienii scapă de poluarea vizuală generată de cablurile de utilitățile suspendate de stâlpi. Mare parte din cablurile de utilități au fost deja introduse în subteran, prin proiectul „Calea Verde spre dezvoltarea durabilă“, a cărui beneficiar este Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. În următoarele două luni, cablurile vor fi în pământ. Este vorba despre peste 10 kilometri de cablaj.

foto deschidereEtapa denumită “Crearea infrastructurii pentru amplasarea subterană a peste 10 mii de metri lineari de cablaj  electric/telecomunicații în municipiul Sibiu”  este inclusă în sectorul vulnerabil “transport”, implementat de Primăria Sibiu, partener în proiectul “Calea verde spre dezvoltare durabilă”. Astfel, au fost demarate lucrările de creare a infrastructurii pe B-dul Corneliu Coposu, Calea Dumbrăvii și Șos. Alba Iulia în iunie 2016, continuând lucrările şi pe ultimele două străzi, bulevardele Vasile Milea și Victoriei,  în iulie  2016. În prezent,  pe toate cele 5 străzi lucrările sunt în execuţie, având termen de realizare 5 luni de la începere, adică luna octombrie a acestui an.  Lucrările  sunt efectuate de  Asocierea SC Electrocon Impex srl & sc Terra Building  SRL, urmare derulării de către Primăria Sibiu a procedurilor de achiziţii publice.

Premieră în țară

Sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu va deveni prima instuție publică ecologică din țară. În acest moment, lucrările de modernizare se află în plină desfășurare, fiind demarate în 8 august. Termenul de finalizare este aprilie 2017. Sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu  va fi adaptat la schimbările climatice și îmbunătățit din punct de vedere al eficienței energetice,  rezultând o reducere a consumului anual total de energie a clădirii, cu aproximativ  48%, prin dotarea clădirii cu sisteme de încălzire, răcire și ventilație bazate pe pompe de căldură și panouri solare, sistem de captare și recirculare a apei de ploaie, acoperiș verde și sisteme de termoizolație.

Contract în cheiat

Urmare derulării procedurii de achiziţie publică, desfăşurată on line, pentru “Întocmire Proiect tehnic pentru Lucrări – Model de bună practică prin adaptarea constructivă și energetică a unei clădiri în contextul schimbărilor climatice, (sediu APM Sibiu, Gradinița Frații Grimm Sibiu, Centrul Social Tg Mureș) și execuție lucrări”, conducerea APM Sibiu a încheiat în luna aprilie contractul de lucrări  cu asocierea formată din SC Empire Central Group SRL şi Interactive Design SRL .

Valoarea totală a contractului este de 5.511.205,9 lei cu TVA inclus, având termen de execuţie a lucrărilor  aprilie 2017. Valorile defalcate pe obiective fiind, pentru Sediul APM Sibiu – 5.088.205,9  lei, pentru Grădiniţa  “Fraţii Grimm din Sibiu – 397.640,4 lei  și pentru Centrul Social  Tg. Mureş  25.359,6 lei.

Finanțare externă

Clădirea Grădiniței Frații Grimm din Sibiu va fi  îmbunătățită din punct de vedere al eficienței energetice, rezultând o reducere a consumului anual total de energie a clădirii, cu aproximativ  30%, prin  izolarea termică a clădirii și instalarea unui sistem de panouri solare.

Proiectul ”Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă” are o valoare totală de 4.628.535 euro și beneficiază de o finanțare în valoare de 3.934.254,75 euro din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei prin Granturile SEE 2009 – 2014 și o cofinanțare în valoare de 694.280,25 euro,  asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Programului RO07 Adaptarea la schimbările climatice. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – aprilie 2017 și are ca parteneri primăriile Sibiu, Tg. Mureș și Brașov. Promotorul proiectului este Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu. Proiectul a fost conceput, aprobat şi impementat în timpul mandatului fostului director al APM Sibiu, Bogdan Trif

Bogdan Trif l comisar general Garda Națională de Mediu și fost director al Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu

„Mă bucur mult că pe lângă <hârtii și proceduri>, APM Sibiu a reușit să vină cu lucruri concrete care să conducă la bunăstarea sibienilor. Îngroparea cablurilor, pe lângă eliminarea poluării vizuale, are ca scop principal asigurarea utilităților în condiții optime, mai ales în cazul fenomenelor meteorologice extreme. De asemenea, sediul APM Sibiu, adaptat la schimbările climatice, va fi prima clădire ecologică a unei instituții publice din țară.Contribuim, prin accesarea fondurilor europene, și la eficientizarea clădirii grădiniței Frații Grimm, pentru ca cei mici să beneficieze de toate condițiile. Subliniez încă o dată că acest proiect a fost scris și implementat cu oameni exclusiv din cadrul Agenției de Mediu Sibiu. Totodată, acest proiect este o mândrie pentru oamenii de mediu din Sibiu”


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura