Aflat la hotarul dintre Orașul de Sus și Orașul de Jos, „Butoiul de Aur“ a fost certificat ca fiind primul restaurant al României.
După ce și-a disputat întâietatea cu „Caru’ cu Bere“ din București, „Butoiul de Aur“ a câștigat, datorită neîntreruperii activității pentru nici măcar o zi de la 1542 încoace. Gloria și-a câștigat-o repede, istoricii spunând că însuși Mihai Viteazu s-a înfruptat din bunătățile acestui local în octombrie 1599, înainte de plecarea în bătălia de la Șelimbăr cu oastea Transilvaniei, condusă de cardinalul Andrei Bathory.
Și pentru că unui restaurant celebru îi stă bine cu oaspeți de seamă, toți președinții României s-au așezat la mesele localului cu pereți masivi placați cu piatră și mobilier din lemn masiv. Mihai Lascu, actualul administrator al localului, ne mărturisește că aromele și savoarea timpurilor trecute pot fi oricând trăite prin intermediul meniului boieresc și medieval, unde regăsești clătitele „Mihai Viteazu“ sau pieptul de pui „Dracula“.
Viorica MAIER