BURSA & VALUTE – Euro s-a stabilizat sub pragul de 4,50 lei

Cererea constantă de lei, venită de la fondurile străine care fac plasamente în titluri de stat sau depozite la băncile locale, a stabilizat raportul euro/leu sub pragul de 4,50 lei, moneda naţională fiind printre cele mai performante în perioada 18 – 24 februarie.

Euro a început perioada la 4,4569 lei, mai jos cu aproape şapte bani faţă de finalul lui 2015.

Marcările de profit, cererea comercială şi, probabile, achiziţii din partea băncii centrale, care trebuie să îşi refacă rezerva valutară, după ce a vândut în decembrie şi ianuarie, circa jumătate miliard de euro, conform celor de la ING Bank, la care s-au adăugat tensiunile privind o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, au produs aprecierea euro, a cărui medie a urcat la finalul intervalului la 4,4765 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4720 şi 4,48 lei.

În săptămânile următoare este de aşteptat ca euro să fluctueze între 4,45 şi 4,50 lei, mai jos cu circa jumătate de leu faţă de lunile decembrie şi ianuarie. Această evoluţie se bazează pe fundamentele macroeconomice pozitive ale României dar şi pe menţinerea de către BNR a dobânzii sale de politică monetară la 1,75%/an, chiar dacă lichiditatea din piaţa monetară locală este una foarte mare.

La echilibrarea raportului euro/leu vor contribui şi cele 1,25 miliarde euro atrase de pe pieţele internaţionale de Ministerul de Finanţe. Au fost vândute obligaţiuni pe 10 ani la o dobândă de 2,55%, respectiv titluri pe 20 de ani la randamente de 3,90%. La această sumă se adaugă alte 500 milioane de euro, atrase de pe piaţa locală la un randament mediu de 1%, pentru o scadenţă de cinci ani.

Cursul dolarului american a crescut de la 4,0060 la 4,0758 lei, mai sus cu circa 11 bani faţă de 12 februarie, când a fost atins minimul ultimelor trei luni şi jumătate.

Media monedei elveţiene, care s-a apreciat pe pieţele internaţionale de la 1,106 la 1,089 franci/euro, a crescut de la 4,0336 la 4,1088 lei.

Cea mai afectată valută este lira sterlină, care de la 6,1716 lei, în data de 6 ianuarie, scădea ieri la 5,6657 lei, deprecierea faţă de finalul săptămânii trecute fiind de aproape nouă bani, ca o consecinţă a efectelor pe care le-ar putea avea un eventual Brexit asupra economiei britanice, după referendumul din 23 iunie. Lira a atins cele mai scăzute cotaţii faţă de din ultimii şapte ani faţă de dolar şi euro, oficialii Băncii Angliei afirmând că incertitudinile pun presiune pe moneda naţională.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,1150 dolari, la începutul perioadei, până la 1,0959 dolari la finalul ei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura