Bugetul Mediașului a trecut fără probleme de etapa „Întâlnirea publică“

Întâlnirea din această după amiază, de la sediul Primăriei Mediaș, pentru dezbaterea proiectului de buget pe anul 2022, s-a desfășurat până la urmă în Sala mică de ședințe. Alături de conducerea municipalității, între care primarul Gheorghe Roman și viceprimarul Dan Sima, precum și directorul economic Adriana Tătar, au participat directorii societăților din subordinea Primăriei.
Gazdele întâlnirii publice, una anunțată încă de la jumătatea săptămânii trecute, au zăbovit 10 minute peste ora 16, în așteptarea medieșenilor care au ceva de obiectat sau de adăugit pe marginea banilor alocați, după care au prezentat în linii mari propunerea de buget.

Cel mai probabil, tot mai mulți medieșeni au căpătat încredere în liderii municipalității, pe fondul mai multor succese înregistrate în special în atragerea de fonduri europene în diverse direcții, iar dezvoltarea Mediașului a fost lăsată pe umerii lor. Ca urmare, în această după-amiază nici măcar un medieșean nu a avut ceva de obiectat/reproșat în mod public, semn că lucrurile merg bine. Iar comentariile și reproșurile aduse prin intermediul rețelelor de socializare sunt doar gânduri sau idei de moment, în funcție de preferințele politice.

Una peste alta, bugetul pe acest an al Mediașului este cel mai mare pe care l-a avut orașul vreodată. Nu mai puțin de 206.243,10 mii lei vor fi utilizați anul acesta pentru dezvoltarea orașului, în condițiile în care mare parte din sumă se va duce în investiții. O pare însemnată din buget va merge pe cheltuieli social-culturale (37,86%), mai mult de jumătate din sumă fiind alocată Învățământului (40.311,92 mii lei), în timp ce asistența socială va beneficia de 25.216,20 mii lei, Cultură-religie 7.506,05 mii lei, iar Sănătatea 5.051,30 mii lei.

Acțiunile economice ale Primăriei, între care investiții în drumuri și bani de întreținere a drumurilor și a trotuarelor, cheltuieli materiale cadastru și agricultură, dar și subvenții diferență preț și tarif pentru Meditur SA sau transfer pentru investiții Piața Prim Com SA și Meditur SA și proiecte fonduri europene nerambursabile, precum și fonduri pentru ramursare credit BERD, vor consuma 33,19 la sută din bugetul total, adică 68.457,92 mii lei.

14,72 la sută din buget va fi alocat pentru Servicii și dezvoltare publică, adică 30.355,37 mii lei. Include iluminatul public, locuințele sociale, investițiile, salubritatea, cheltuieli cu bunurile și serviciile pentru Direcția de Administrare a Domeniului Public, transfer de investiții la SC Apa Târnavei Mari SA și SC ECO-SAL SA, precum și apă meteorică.

Serviciilor publice generale le sunt alocate 12,81 la sută din buget. Banii sunt alocați pentru funcționarea Primăriei – încălzire, apă, telefon, iluminat, apoi pentru plata salariilor personalului, investiții, proiecte fonduri europene nerambursabile, plata dobânzilor și comisioanelor aferente creditelor externe BERD și pentru fondul de rezervă.

Pentru Apărare, ordine și siguranță națională sunt alocați 2.923,00 mii lei, adică 1,42 la sută din buget. Banii merg la cheltuieli materiale Protecție Civilă, cheltuieli personal , cheltuieli materiale pentru Serviciul Poliția Locală.

Iată lista obiectivelor de investiții propuse a fi executate în anul 2022

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura