Cele peste 65 de milioane de lei economisite din anii anteriori vor fi cheltuite, anul acesta, pentru nevoile de dezvoltare ale judeţului, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu (CJS), Ioan Cindrea. „Într-o perioadă de criză, fiecare leu trebuie introdus în dezvoltare“, motivează el.
În opinia preşedintelui CJS, alocarea unei treimi din buget pentru dezvoltare reprezintă o proporţie optimă. „V-o spune un om cu un doctorat în economie, o spun şi toţi cei care au ştiinţă în acest domeniu“, a dat asigurări Cindrea.
Venituri mai mari
Conform estimărilor, CJS va avea venituri de 259,2 milioane de lei, în creştere cu aproape 3,9 procente faţă de realizările anului precedent. „S-au făcut multe declaraţii în presă că sumele pentru judeţul Sibiu au scăzut. Adevărul este că ele au crescut. Au scăzut, nu foarte mult, doar sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului, pentru că acestea se calculează în funcţie de numărul de locuitori, care a scăzut, conform ultimului recensământ“, a menţionat şeful Legislativului judeţean. 83,8 milioane sunt cote defalcate din impozitul pe venit, sume alocate din impozitul pe venit pentru echilibrare şi încasări de taxe și impozite. 76 de milioane sunt subvenţii de la bugetul de stat, cu 5,4 la sută mai mari faţă de anul anterior. Alte 72,2 milioane provin din sumele defalcate din TVA, repartizate tot de la bugetul naţional, în timp ce 27,1 milioane de lei sunt fonduri europene. Cea mai mare creştere se înregistrează la sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, de la 57 milioane lei în 2012, la 59,8 milioane lei.
Deşeurile, bătaie de cap
Cheltuielile vor fi cu 30 la sută mai mari decât în 2012 şi se ridică la 324,4 milioane de lei, din care 65,3 milioane reprezintă excedentul din anii trecuţi. Pentru dezvoltare au fost prevăzute 123,7 milioane. Cel mai deficitar capitol, cifrat la 51,5 milioane, este de aproape şase ori mai mare decât anul trecut şi se referă la protecţia mediului, având ca ţintă finalizarea investiţiilor la sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul judeţului Sibiu. Implementarea acestui proiect este foarte întârziată, existând chiar riscul pierderii finanţării europene. „A fost proiectul care mi-a dat cele mai mari bătăi de cap. L-am găsit finalizat într-o proporţie de 5 la sută, când trebuia să fie de 50 la sută, iar acum este sub 10 la sută“, a recunoscut Cindrea. Pentru sănătate s-au alocat 18,5 milioane lei, pentru cultură – 33,7 milioane lei, iar la capitolul învăţământ se prognozează cheltuieli de 27,4 milioane de lei.
În dezbatere
Autorităţile judeţene nu vor afla decât în următoarele zile alocarea bugetară definitivă de la Bucureşti. Cifra este în curs de evaluare și va fi transmisă de către Ministerul de Finanţe, în cinci zile de la publicarea bugetului în Monitorul Oficial. Abia apoi, bugetul judeţului va fi definitivat şi dezbătut cu liderii grupurilor politice din CJS, apoi va fi votat în plenul Consiliului. Astăzi este ultima zi în care sibienii interesaţi pot consulta proiectul pe pe www.cjsibiu.ro. Eventualele propuneri, observaţii sau contestaţii se trimit prin e-mail, la judet@cjsibiu.ro.
Transporturile „înghit“ 66 de milioane
Dacă totul decurge conform planificării, anul acesta urmează să fie modernizaţi 102 km de drumuri judeţene şi 86 km de drumuri comunale. Din cele 66 de milioane de lei alocate acestui capitol, peste 31 de milioane vor merge pe investiţii. Pe www.mesageruldesibiu.ro puteţi afla care sunt drumurile judeţene şi comunale unde se va lucra în 2013.
2,7
milioane de lei au fost alocate proiectelor din strategia multianuală