Bucătarul sibian Gheorghe Ciutacu, care a participat individual la IKA Culinary Olympics de la Stuttgart, a obținut medalia de argint. Gătește pentru clienții restaurantului unui renumit hotel din Sibiu.
Foto: Hotel Ramada Sibiu facebook
„Felicitari Gigel Ciutacu! Suntem mândri de performanța dumneavoastră! Medalia de argint la Olimpiada de Gastronomie de la Stuttgart!”, este mesajul transmis de reprezentanții hotelului sibian pentru care lucrează Gheorghe Ciutacu, pe pagina de facebok
Desfășurată în perioada 2-7 februarie 2024 și găzduită de Stuttgart, Germania, IKA Culinary Olympics s-a remarcat de-a lungul timpului ca fiind cea mai prestigioasă și variată competiție culinară internațională din lume. Este locul în care echipele de bucătari profesioniști își expun măiestria în armonizarea ingredientelor, tehnicilor și prezentării. De aproape 125 de ani, acest concurs a servit ca platformă pentru lansarea noilor tendințe din gastronomie, prezentând arta culinară în cea mai elevată formă a sa, scrie horecainsight.com.
IKA Culinary Olympics se distinge de alte competiții internațională prin atmosferă, experiențe memorabile, aducând laolaltă talente din întreaga lume la fiecare patru ani din 1900. Pe arena IKA își demonstrează abilitățile în fața unui juriu exigent, pregătind în același timp scena pentru inovațiile culinare emergente. Măsura succesului nu este dată doar de creativitate culinară și competență tehnică, ci și de angajamentul față de curățenie, sustenabilitate și lucrul în echipă, mai ales în probele în care colaborarea este esențială.
România a avut si anterior reprezentări remarcabile, echipele noastre demonstrând constant pasiune, dedicare și un nivel inalt de profesionalism, lucruri care au consolidat prestigiul țării noastre în cadrul competiției. La ediția din 2024, delegația României a fost alcătuită din membri ai Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România și chefi care au avut expunere anterioară la competiții internaționale.
Distincțiile obținute de echipele prezente la IKA Culinary Olympics Stuttgart 2024 pentru Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – România au fost:
- Echipa națională de seniori: Emanuel Mocan – Căpitan, Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Alexandru Vreme, Alin Murariu, Georgian Țufa, Daniel Nistor, Florin Ciobanu, Mihai Ciprian Necula, Flavian Dobre și Dragoș Bercea – Manager Echipă – 2 medalii de argint la Restaurantul Națiunilor și Chef’s Table;
- Echipa națională de juniori: Munteanu Dadiana – Căpitan, Paul Antohi, Filip Adam, Mihai Petre, David Toader, Andreea Buzatu, Andrei Miron și Bogdan Cozma – Manager Echipă – 2 medalii de bronz la Restaurantul Natiunilor si Chef’s Table;
- Echipa regională Belvedere Brașov: Ioan Florescu, Cornelia Ghisoi, Buzea Daniel, Holhos Paul, Bunea Ioana, Dragomir Carmela, Donosa Alexandra – medalie de argint;
- Echipa regională About Taste Academy: Florin Popa, Nina Rus, Cerasela Lungu, Kenan Inci, Florin Kiss, Cecilia Ene, Rozalia Orban, Dalia Păduraru – medalie de bronz;
- Echipa regională Gastro Cusine Romania: Ovidiu Procopet, Bran Arpad, Liviu Morarescu, Robert Voicu, Hasna Ilie, Silviu Cristian Federeac, Dan Havarneanu, Aurelian Boruga – mențiune, locul 4;
- Echipa Kolping Timișoara: Bianca Prisneac, Ianis Bulgaru, Bogdan Lovin, Ariana Sinatovici, Alesia Coroian, Elisa Dedu, Fabian Prutean, Iani Bratan, Maximilian Dan. Manager echipa Florin Kiss – mențiune, locul 4.
Distincții pentru participări individuale:
- Nina Rus- medalie de bronz;
- Kenan Inci – medalie de bronz;
- Florin Kiss- medalie de bronz;
- Gheorghe Ciutacu – medalie de argint;
- Vasile Spânu – medalie de argint;
- Dalia Păduraru – mențiune, Alessandro Corradi – mențiune.
În total, palmaresul României numără 5 medalii de argint, 6 medalii de bronz si 4 mențiuni – locul 4.
Autor: Margareta LUPU