Brunch în mica Transilvanie

Tradițiile locale și gastronomia specifică satului Săcădate au fost „ingredientele” unui nou brunch transilvănean reușit.

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația Vatra Satului Săcădate a fost gazdă primitoare a brunch-ului organizat în parteneriat cu Asociația My Transylvania. Musafiri veniți din toate colțurile țării, ba chiar și din străinătate au trecut pragul Casei Muzeale Vatra Satului Săcădate, „gătită” de sărbătoare.

Vreme bună, bucate alese

În această gospodărie de secol XIX s-au servit în tihna dimineții și a după-amiezii preparate tradiționale și locale: tocană de ardei cu frecăței, teapșă la cratiță, jumări cu ceapă, pită cu chisătură, ciorbă acră de porc, sarmale, tocăniță de vițel cu găluște. Nu au lipsit nici deserturile bogate: plăcintă cu ceapă și varză, hencleș, plăcintă cu măr și brânză, clătite.

Gospodinele satului, care au gătit cu mult drag bucatele, au ținut să îi salute pe meseni prin cântec și strigături. Astfel, cei din Săcădate au dovedit că sunt o comunitate faină și bucuroasă de oaspeți.

Turul satului, muzică și dansuri

Pentru siestă, oaspeții au fost invitați să facă o scurtă incursiune în istoria și tradiția satului cu trei biserici, asociat de istorici cu o mică Transilvanie, unde comunitățile română și maghiară trăiesc în pace și armonie. Fiecare comunitate a prezentat o parte din obiceiurile sale. Săteni și invitați deopotrivă s-au prins în joc în tradiționala jiană românească, după care au ascultat acorduri de orgă în biserica maghiară.

Frumos și gustos

La final, s-au răcorit cu o înghețată făcută în casă și s-a pus țara la cale pentru viitoarea întâlnire la o altă petrecere câmpenească, acasă la români la Săcădate.


foto: Ilie Hoandră

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura