Brânza cu ștaif se face după carte

Cașcaval cu chilli, cașcaval cu merișoare, cașcavalul cu ierburi de Provence sau telemeaua cu condimente, scufundată în ulei de măsline, sunt doar câteva dintre cele mai interesante, colorate și apetisante delicatese pe care le găsești, în fiecare sâmbătă, la standul de prezentare al Arianei Mitrea din piața volantă Transilvania.

După patru ani de inovație și muncă asiduă, Ariana a aflat gustul succesului. Niciodată nu te lasă să pleci din fața propriei vitrine cu lactate până nu te îndrăgostești de unul dintre produsele ei. Asta, crede ea, e garanția că o să guști ceva sută la sută natural, că o să-ți încânți papilele gustative și, bineînțeles, că o să te întorci din nou și din nou.

Teorie și practică

Născută și crescută la Tălmaciu, Ariana Mitrea provine dintr-o familie care de zeci de ani crește animale și face brânză. Deși telemeaua de vacă sau oaie pe care o produce se vinde perfect, a simțit că poate mai mult. Așa s-a înscris la facultatea de industrie alimentară de la ULBS, a studiat rețete din toate colțurile lumii și a intrat în bucătărie, unde a început să experimenteze amestecuri, rețete și să se joace cu ingredientele și condimentele.

„Produsul cucerește ochiul, iar gustul – papilele gustative. Îmi place să mă joc cu condimentele, iar cărțile mi-au fost sursa de inspirație. Tortulețelor» mele de brânză, cum le-au botezat niște clienți, le acord atenție și dragoste multă. Sunt perfecționistă și nu le pot lăsa din mână până nu ies așa cum vreau eu. Soțul meu se ocupă de animale, iar eu de producție. Mi se întâmplă să uit să ies din bucătărie. Câteodată e 3 sau 4 dimineața și eu sunt tot acolo“, ne mărturisește Ariana. Așa reușește tânăra să câștige câteva sute de lei într-o singură zi la piață. Un kilogram din orice brânză condimentată costă 35 de lei, însă, mai nou, clienților fideli le pregătește câte un platou cu bucățele din fiecare sortiment.

Filiera franceză

Pe lângă atenția, răbdarea și știința pe care le investește în produsele sale, Ariana spune că brânza sa are stil și calitate datorită laptelui produs de văcuțele sale din rasa Montbeliard, aduse chiar din Franța. Popularitatea acestei rase a crescut atât în rândul producătorilor francezi, dar nu numai, datorită adaptabilității la pășunat, precum și calității laptelui sau masei corporale. Cele peste 80 de văcuțe nobile ale familiei Mitrea sunt răsfățate cu amestecuri de ierburi aromate, pășune semialpină și multă libertate.

ARIANA MITREA | producător de brânzeturi: „Peste 5 sau 10 ani, îmi doresc să avem o fabrică unde să valorificăm tot laptele nostru și un magazin în Sibiu.“

Curtată de câteva restaurante și de bucătarii Regiunii Gastronomice Sibiu 2019, producătoarea de brânzeturi cu ștaif de la Tălmaciu nu are de gând să se oprească aici și visează ca, într-o bună zi, telemeaua ei grasă cu goji, ierburi, piper roșu și oregano, precum și celelalte douăsprezece sortimente de cașcaval cu mirodenii să ajungă pe rafturile cât mai multor magazine de specialitate și să cucerească gustul cât mai multor români.


Povestea Arianei Mitrea spusă chiar de ea:


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura