Bombardament cu știri false pe rețele de socializare

Val de știri false pe grupurile de Facebook utilizate de fanii sportului sibian. Titluri de gen „Ianis Stoica și-a anunțat demisia“, ori și mai grav „Vasile Miriuță s-a stins din viață“, „Fostul jucător de la Hermannstadt Costel Enache a murit astăzi“, sunt rostogolite mai întâi de boți, apoi de utilizatori care nu pot distinge știrile adevărate de fake news, mai ales că în ultima vreme aceste sunt produse cu ajutorul AI. În ultimele 2 săptămâni este un adevărat bombardament cu astfel de știri produse de inteligența artificială, care bulversează lumea, oamenii pierzându-și încrederea în paginile de media.

foto: facebook/Politia Romana

Pentru a nu deveni victime ale celor care au inițiat acest veritabil asediu asupra mediului online din România, sunteți sfătuiți să citiți știri doar de pe site-uri cunoscute.  

Zmenta.ro explică în această dimineață ce e Firehose of Falsehood (Rețeaua Minciunilor):

„E o tehnică inventată și folosită de sovietici, iar acum rușii au adaptat-o și finisat-o la maxim pentru internet. E cea mai periculoasă formă de propagandă și manipulare din care e extrem, dar extrem de greu să ieși.

Ce face tehnica Firehose of Falsehood? Simplu, inundă spațiul public (în acest caz internetul) cu minciuni, jumătăți de adevăr și teorii ale conspirației, într-un timp scurt, continuu și repetitiv, folosind atât social media, cât și ziarele online. Scopul e ca victimele să nu mai distingă minciuna de adevăr și să le facă să pună la îndoială orice. Parcă rezultatul seamană cu ce vedem astăzi…

Știți reclamele alea dubioase de pe site-urile de știri? Alea cu “A scăpat de ciuperca unghiei cu acest tratament simplu făcut acasă” sau alte mizerii?

Reclamele alea nu fac nimic altceva decât să te cunoască și să-ți planteze sămânța spălării creierului. Prin ele se face atât profiling, cât și Firehose of Falsehood. După ce ai dat click pe o astfel de reclamă și ai intrat pe site să vezi rețeta de alifie pentru ciuperca unghiei, tot comportamentul tău online (cine ești și ce faci pe internet) este descărcat.

După ce ești profilat vei fi bombardat din toate părțile (pentru că știu unde îți petreci timpul online) de minciuni și teorii conspiraționiste. Te prind într-un loop de unde nu mai poți ieși.

Și așa se formează grupurile. Oameni simpli care nu mai disting adevărul de minciună și care se unesc în credință. Oameni care cred că au descoperit adevărul adevărat (unii chiar negând știința) și care se implică emoțional să dea mai departe adevărul lor. Și aceste grupuri chiar sunt în antiteză între ele, unele neagă știința, altele o recunosc, dar o deformează, unele promovează doctrine politice total opuse stimulate de patriotism și nostalgie, altele promovează religia ortodoxă și misticismul, dar și elemente păgâne – vrăjitorești, haha. Toți acești oameni pun la îndoială lucruri acceptate de majoritatea societății și încep să creadă “comploturi”, iar ei se simt speciali  că nu sunt ca restul, că s-au prins care e adevărul adevărat. Deși adevărul lor se bazează DOAR pe afirmații, nu pe dovezi.“

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura