Sibienii se înghesuie la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru cele mai banale probleme n Doar 25 la sută dintre cazurile tratate de medicii de aici sunt cu adevărat urgenţe
Pentru o durere de cap, o bătătură făcută de pantofi sau o simplă vânătaie, foarte mulţi sibieni stau la cozi la Unitatea de Primiri Urgenţe, pentru ”tratament”. Unii vin chiar de la distanţe foarte mai, din judeţ. Însă doar un sfert dintre ei necesită cu adevărat internarea. Restul s-au putea trata la medicul de familie sau la un dispensar.
Sibienii au descoperit o modalitate ieftină, rapidă şi uşoară pentru a se trata, Indiferent de problema de sănătate pe care o au, fie aceasta cât de banală. Se prezintă imediat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Stiu că medicii de aici nu îi pot refuza şi le vor acorda imediat tot ajutorul. Nici măcar aşteptatul la cozi nu îi descurajează. Ştiu că în cele din urmă problema lor va avea rezolvare fără prea mari cheltuieli. Astfel, fie că îi doare capul, au o bătătură la picior, o vânătaie la cot sau o stare de indispoziţie, sibienii merg la spital, la Urgenţe. Unii dintre ei vin chiar de la distanţe apreciabile, din judeţ, în idea că doar aici se pot trata. Complet fals, spun medicii dela UPU. ”Noi nu putem refuza pe nimeni, însă exista cazuri care chiar nu sunt de competenţa noastră. Noi suntem un serviciu specializat în urgenţe medicale, adică cazuri care au nevoie imediată, acută de toată atenţia, ajutorul şi tratamentul. Majoritatea dintre cazurile care se prezintă la noi sunt cazuri care pot fi foarte uşor tratate de medicul de familie sau la un dispensar”, spune dr. Constantin Roşca, coordonator UPU-SMURD Sibiu
Zilnic 150 de pacienţi încurcă medicii
Aşa se face numărul de pacienti trataţi de medicii de la UPU creşte de la an la an. Şi nu e vorba de numărul cazurilor grave, care necesită internarea, ci este vorba despre cazuri uşoare, uneori banale. Dacă anul trecut pe la UPU au trecut aproximativ 56.000 de pacienţi, anul acesta, până acum, a fost în jur de 39.000. Astfel, dacă în 2011 media era de 150-170 de pacienţi pe zi, anul acesta media a crescut la 200-210 cazuri zilnice. Din păcate însă, doar 20-25 la sută dintre aceşti pacienţi aveau cu adevărat nevoie de ajutorul medicilor specializaţi pe Urgenţe. ”Oamenii vin la noi pentru că e mai rapid şi gratuit, însă ei trebuie să înţeleagă un lucru. La noi la serviciu se formeaza cozi foarte mari. Iar atunci cand ai la uşă 20 de cazuri degeaba, rişti să pierzi un pacient cu adevărat în stare gravă. Noi însă nu ne putem refuza pacienţii. Putem doar să îi sfătuim ca în viitor să nu mai vină la noi, ci să încerce la medicul de familie sau la un dispensar”, explică dr. Roşca.
La o bârfă pe holul urgenţelor
La Unitatea de Primiri Urgenţe Sibiu lucrează trei medici pe timp de zi şi doi în tura de noapte. Cu toate acestea, niciunul nu are timp de stat degeaba. Cazurile curg pe bandă rulantă, de la cele mai usoare, la cele mai grave. Printre acestea se numără accidentele rutiere grave, care însumează 10-12 la sută din numărul total de cazuri, cazurile de patologie cardiacă gravă, în jur de 7-8 la sută din numărul total, colicile şi durerile abdominale de genul gastritelor, ulcerelor sau pancreatiteor sau alergiile majore. În rest, sunt pacienţi care nu ar avea ce căuta la UPU. ”Zilnic ne confruntăm cu viroze uşoare, care ar trebui să ajungă la medicul de familie, cazuri de patologie cardiacă uşoară, de multe ori persoane vârstnice care nu şi-au urmat tratamentul, sau multe alte cazuri de plăgi escoriate sau înţepate, uşoare. Am avut şi astfel de cazuri care au venit chiar şi la 7-10 zile după ce s-au rănit, cu trimitere de la medicul de familie”, spune dr. Roşca. Medicii spun că nu există o anumită categorie socială sau grupă de vârstă care apelează la Urgenţe. Vin tot felul de oameni de vârste diferite. Preferă această variantă decât să se plimbe pe la medicii de familie, care oricum le vor da trimitere spre un alt medic. Acest lucru se întâmplă şi faptului că medicii de familie primesc deconturile în baza a ceea ce declară, nu a tratamentelor aplicate în realitate.