Bode și-a plagiat doctoratul! Reacția la CALD a ministrului

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca arată, miercuri, că suspiciunile de plagiat a tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode se confirmă. Teza, „profund viciată”.

Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat. Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a publicat miercuri punctul de vedere oficial cu privire la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. „Teza este profund viciată”, arată experții UBB, dar titlul de doctor nu îi poate fi retras lui Bode.

Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode.

Astfel, Comisia a concluzionat că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate și solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, Comisia de etică arată că va sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, relatează Monitorul de Cluj.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.  În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, a transmis UBB miercuri.

Hotărârea poate fi consultată aici: https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/organizare/files/etica/Hotararea_1_2023_a_Comisiei_de_Etica_comunicat.pdf.

UBB: „Teza este profund viciată”

Redăm concluziile analizei realizate de Comisia de etică a UBB:

(1) Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.

(3) Conform Hotărârii 7/2022, sancțiunile prevăzute de legea 206/2004 nu pot fi aplicate domnului Lucian Bode, nefiind membru al comunității academice sau de cercetare. După cum a constatat și Ministerul Educației, retragerea titlului de către CNATDCU/minister este imposibilă conform Deciziei nr. 364 din 8 iunie 2022 a Curții Constituționale, decizie care a făcut imposibilă sancționarea administrativă (sau judiciară) prin retragerea titlului de doctor. Universitatea Babeș-Bolyai va sesiza totuși CNATDCU cu concluziile prezentei analize.

(4) Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică.

(5) De asemenea, Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021, ISBN 978-606-8330-83-9, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.

(6) Dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.

(7) Comisia constată că au fost însușite solicitările ferme către Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate din Hotărârea 7/2022 de adoptare a unor standarde clare de citare pentru lucrările științifice realizate în cadrul acesteia. Ghidul de redactare a tezei de doctorat și Reguli antiplagiat se regăsesc acum pe pagina școlii doctorale.

Lucian Bode a reacționat pe Facebook la această hotărâre, spunând că el a folosit norme „de citare din 2018”, iar UBB a analizat lucrarea după criterii „folosite în 2022”. Așa își argumentează ministrul plagiatul:

„Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, fac următoarele precizări:

  1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.
  2.  Metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma «profund viciată» e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate.
  3.  În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar.
  4. Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare:
    • Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică.
    • Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale”, argumentează ministrul Lucian Bode.

Bode merge în instanță 

De asemenea, ministrul Bode susține că se va apăra în instanță și acuză că la mijlocul problemei ar exista „atacuri politice”, nu faptul că el ar fi plagiat:

„Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent despre cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea. Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.

Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a mai spus Bode.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura