Boală fără leac: fermierii pierd pariul cu birocrația

Inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Sibiu s-au confruntat şi în acest an cu probleme din partea fermierilor sibieni în ceea ce priveşte depunerea cererilor de sprijin pentru plăţi directe pe suprafaţă, în termenul stabilit de actele normative.

Termenul-limită pentru depunerea cererilor a fost 15 mai, însă acesta a fost prelungit până în 10 iunie, cu penalizare. Potrivit APIA Sibiu, din totalul de 15.453 de cereri primite în 2014, pentru o suprafaţă de 178.862,76 hectare, 858 de cereri – pentru 16.634,24 hectare – au fost primite în perioada de prelungire.

Principalul vinovat: Consiliile Locale

agricultoriTrebuie menţionat că dosarele depuse în intervalul 16 mai-10 iunie sunt penalizate cu 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare. „Această activitate a presupus un efort prelungit din partea consilierilor APIA, care în fiecare an se confruntă cu aceeaşi problemă: în prima lună de depunere se prezinta un număr infim de fermieri, motivul lor este acelaşi de fiecare dată – Consiliile Locale nu le încheie contractele pentru păşunat şi nu le eliberează adeverinţele în timp util. Acest fapt duce la aglomerarea din săptămânile următoare, uneori colegii fiind nevoiţi să lucreze până seara târziu, la orele 22-23. În aceste condiţii, se pot strecura erori în preluarea cererilor şi astfel se îngreunează autorizarea acestora la plată“, avertizează Ioan Seuchea, directorul adjunct al APIA Sibiu.

Fermierii plâng pe umărul APIA şi pierd bani

La nivelul judeţului, au existat un număr însemnat de reclamaţii de la fermieri care nu au primit păşune, deşi au animale. „APIA nu poate interveni nici măcar ca intermediar în atribuirea păşunatului sau încheierea oricăror altor documente care dovedesc dreptul la folosinţă, fiind în incompatibilitate, deoarece APIA acordă subvenţii, bazându-se tocmai pe aceste documente“, completează Seuchea. Activitatea de primire a cererilor de sprijin pentru plăţi directe pe suprafaţă este desfăşurată la APIA Sibiu de către Serviciul de Autorizare Plăţi – IT şi cinci centre locale, la Sibiu, Agnita, Mediaş, Miercurea Sibiului şi Porumbacu de Jos.
La nivelul Serviciului de Autorizare Plăţi – IT s-a primit, până în 15 mai, 480 de cereri, însă numărul acestora a crescut până la 544 la finalul perioadei de penalizare. Acelaşi fenomen s-a înregistrat şi la celelalte centre locale: Agnita (2.304 cereri până în 15 mai, 2.477 până în 10 iunie), Mediaş (3.855 cereri la 15 mai; 4.063 în total), Miercurea Sibiului (2.116, respectiv 2.182 cereri), Porumbacu de Jos (1.457 cereri depuse în termen, iar în total 1.502) şi Sibiu (4.383 cereri inițial, apoi 4.685).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura