BNS, mesaj către angajați și angajatori: Forța majoră nu poate fi cauză de suspendare a contractelor de muncă!

Blocul Național Sindical Sibiu atrage atenția că angajatorii nu pot invoca forța majoră pentru suspendare a contractelor de muncă.

 

„Au apărut în aceste zile, atât în media, cât mai ales în sesizări adresate direct BNS sau instituțiilor abilitate, comunicări ale unor situații de suspendare a unor contracte individuale de muncă prin simple notificări făcute de angajatori către salariați, cu singura motivație forța majoră. Dorim să atragem atenția asupra faptului că forța majoră nu poate constitui, conform prevederilor Codului Muncii, o cauză de suspendare a contractului individual de muncă în acest moment și în această situație. Codul Muncii indică posibilitatea de a invoca forța majoră doar în situații ce vizează: efectuarea de ore suplimentare, chemarea salariatului din concediul de odihnă sau modificarea temporară a locului muncii”, arată BNS într-un comunicat.

Soluția legală în asemenea cazuri nu poate fi alta decât:

– fie reducerea temporară a activității, în temeiul art.53 din Codul muncii, situație în care salariatul beneficiază de o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului ocupat


– fie, în cazul în care angajatorul își restrânge activitatea din motive economice, reducerea locurilor de muncă ocupate de salariații vizați. Concedierea salariaților poate avea loc doar cu derularea tuturor procedurilor legale privind concedierea colectivă.


„Condamnăm în mod ferm orice tentativă de limitare a pierderilor financiare din partea mediului de afaceri, prin suspendarea contractelor de muncă pe motiv de forță majoră, cu încălcarea normelor de drept, profitând astfel de situația specială în care ne aflăm. Facem apel la solidaritate și la dialog, în special în astfel de situații se impune respectarea normelor de drept cu bună credință,de către toate părțile implicate”, adaugă sindicaliștii.

Potrivit BNS, România modernă se confruntă cu cea mai mare criză din existența ei: „facem un apel la responsabilitate adresat tuturor instituțiilor statului, dar în egală măsură și angajatorilor, pentru respectarea cu strictețe a drepturilor lucrătorilor și pentru protejarea sănătății acestora, implicit din perspectivă economică si a siguranței locurilor de muncă. Cu foarte puțin timp în urmă angajatorii din România reclamau lipsa forței de muncă pentru a-și pune în practică planurile de afaceri, azi avem nevoie de o dovadă a respectului pe care angajatorii și instituțiile statului îl poartă lucrătorilor și familiilor acestora”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura