Prețurile vor continua să crească, din cauza majorării taxelor de către Guvern, în timp ce anul viitor va aduce o rată a inflației mai mare, din cauza politicilor fiscale, potrivit raportului asupra inflației al BNR.
Foto: BNR
Politica fiscală și cea a veniturilor antrenează riscuri pentru economia românească, context în care Banca Națională a României se așteaptă anul viitor la o creștere a ratei inflației. Pentru finalul acestui an, BNR a menținut la 7,5 prognoza de inflație.
Nu e prima dată când specialiștii BNR avertizează asupra riscurilor cauzate de noile taxe aplicate de Guvernul Ciolacu, dar și de majorarea electorală a pensiilor, prevăzută în 2024, în două tranșe.
Miercuri, Consiliul de administrație al BNR avertiza că noile taxe și impozite aplicate de Guvern vor duce la o creștere a ratei anuale a inflației. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a întărit, vineri, prognozele Băncii Naționale a României, în cadrul raportului prezentat asupra inflației.
Măsurile electorale vor duce la majorarea prețurilor
Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024.
„Prognoza de inflație pentru sfârșitul anului curent rămâne la 7,5%, dar avem o revizuire ascendentă a traiectoriei pe parcursul anului 2024, în contextul majorărilor legiferate ale unor taxe și impozite”, a anunțat, vineri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Ce riscuri vedem la adresa acestor prognoze? În ceea ce priveşte evoluţia cererii interne, nu vedem riscuri inflaţioniste, ci mai degrabă în jos.
Politica fiscală şi cea a veniturilor sunt riscuri în ambele sensuri. Unele cum sunt măsurile de majorare a unor taxe, care se duc direct în preţuri, în sens de creştere a preţurilor, dar din punct de vedere al cererii agregate, deci atingerea obiectivelor de deficit bugetar avute în vedere de guvern, duce inflaţia în jos. Iar pe piaţa muncii din punctul nostru de vedere, luând în considerare şi anul electoral, riscurile sunt de a împinge creşterea preţurilor în sus, de a amplifica creşterea preţurilor”, a explicat Mugur Isărescu.
Inflație mai mare în noul an, din cauza măsurilor fiscale
De la 1 noiembrie, scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti a fost eliminată, în timp ce angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară nu mai sunt scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă. Recent, și președintele Klaus Iohannis a recunoscut că noile măsuri fiscale adoptate de Guvern și promulgate de președinție, nu au fost bine primite de mediul de afaceri.
Banca Națională a României avertizează că incertitudinele în plan economic sunt alimentate de lipsa de predictibilitate fiscală, dar și de măsurile preconizate pentru creșterea pensiilor și salariilor din sectorul bugetar.
Cele mai recente date și analize indică o reducere semnificativă a creșterii economiei în a doua parte a anului curent, implicând o dinamică anuală mai modestă a PIB în trimestrul III decât cea anticipată anterior.
Creșterile de taxe și impozite, în urma măsurilor fiscale aprobate de Guvern, plasează România într-o zonă de risc. Potrivit BNR, rata inflației este așteptată să se mărească la începutul anului viitor, sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite noi.
Potrivit celei mai recente analize realizate de Banca Națională a României, noile taxe și impozite aplicate de Guvern vor duce la o creștere a ratei anuale a inflației, aspect ce va fi resimțit de români în prețurile produselor afișate la rafturi.