În sfârșit, la Sibiu vom vedea primele blocuri cu izolație termică realizată prin fonduri europene. Reabilitarea este inclusă în strategia de dezvoltare a orașului, însă nici o asociație nu a reușit, până acum, să obțină bani nerambursabili pentru aceste lucrări. Primii norocoși sunt locatarii de pe Calea Dumbrăvii, Aleea Biruinței și din Terezian.
Câteva zeci de proprieteri de apartamente situate pe Calea Dumbrăvii, Aleea Biruinței și în Terezian pot să deschide sticlele de șampanie și să-și sărbătorească succesul bifat în urmă cu doar câteva zile, prin obținerea de finanțări parțiale sau integrale necesare izolării termice a locuințelor pe care le dețin. Se pot simți norocoși, deoarece au împușcat patru iepuri dintr-o lovitură: nu o să mai simtă frigul pe perioada iernii, nu o să-i mai ardă la buzunare facturile de gaz din lunile reci, valoarea de piață a apartamentelor pe va crește datorită confortului sporit, iar contravaloarea lucrărilor este acoperită cu bani europeni.
Consilierii au votat
Consiliul Local Sibiu a aprobat, în ședința ordinară de ieri, 26 iulie, o hotărâre privind reabilitarea termică a trei blocuri, în vederea finanțării proiectului prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valorea totală a investiției se ridică la 2,17 milioane de lei, din care 2,11 milioane reprezintă valoarea totală eligibilă. Astfel, municipalitatea și asociațiile de proprietari vor suporta 40 la sută din valoarea eligibilă a proiectului și toate cheltuielile neeligibile, adică 906.335 lei. Pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit, locatarii de pe Aleea Biruinței nr. 5 trebuie să plătească 109.138 lei cu titlu de contribuție la cheltuielile eligibile, cei din Asociația de Proprietari nr. 1 Terezian – 203.668 lei, iar cei de pe Calea Dumbrăvii nr. 26 – 161.543 lei. Acestora din urmă le revine și plata a 23.191 lei, reprezentând contribuția la cheltuielile neeligibile. Proiectul de reabilitare termică este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Sibiu 2015-2023. Hotărârea Consiliului Local a fost solicitată de Organismul Intermediar al POR 2014-2020 pentru intrarea în etapa precontractuală.
Răbdarea dă roade
Vestea cea mare le-a fost dată locatarilor de pe Aleea Biruinței nr. 5 chiar de reporterii Mesagerului de Sibiu. Vizibil entuziasmat, administratorul Alexandru Stănese spune că încrezătorilor le stă bine întotdeauna cu norocul. Chiar dacă vecinii săi de scară au fost mai sceptici când a fost vorba de depunerea proiectului, le-a spus că nu au absolut nimic de pierdut. „Am început să lucrăm la dosar în toamna anului 2016. Într-adevăr, a fost vorba de foarte multe acte și documente, iar problematic a fost faptul că aveam nevoie de un document privind faza inițială de construire a blocului, din anii ‘50. A fost mai greu de găsit, însă în final ne-am descurcat. Suntem mai mult decât fericiți, deoarece, conform normelor europene, izolarea termică presupune închiderea cu termopan a geamurilor, balcoanelor, ușilor de pe casa scărilor, a acoperișului, plafoanelor exterioare și inferioare, ceea ce înseamnă că pe perioada iernii nu o să mai plătim niciodată facturi de 400 de lei, ca până acum“, ne-a declarat Stănese.
Au strâns bani din timp
Deși au câteva spații comerciale la parter și stau chiar în buricul târgului, cei 40 de proprietari ai blocului situat la numărul 26 pe Calea Dumbrăvii n-au reușit niciodată să se adune și să cadă de acord asupra izolării caselor lor și sporirii confortului termic. Au văzut însă întotdeauna o speranță în finanțările locale sau europene, motiv pentru care s-au pus pe treabă, și-au alcătuit dosarul ca la carte și au început să strângă bani pentru cota parte care le revine: „Am tot făcut ședințe de scară și de la început ni s-a spus că nu o să primim toți banii. Noi deja plătim, lună de lună, câte 50 de lei de familie“, explică Maria Munteanu, una dintre proprietarele de pe Dumbrăvii 26. Cofinanțarea de la Primărie se ridică la 161.543 lei, iar familiile sunt obligate să acopere, în următoarele 36 de luni, celelalte cheltuieli de până la 23.191,49 lei.
Frustrare pe Hipodromului
Vestea că peste drum au ajuns bani europeni i-a indignat pe sibienii din Hipodrom. Nicolae Grigorescu, administrator cu ștate vechi, susține că asociația pe care o reprezintă a fost a doua care a depus dosarele, încă din 2006, în vederea obținerii finanțării necesare izolării termice. Și pentru că legea se modificase între timp, a făcut aceleași drumuri la Primărie și în iulie 2009, când a depus un dosar actualizat. Supărarea e cu atât mai mare, întrucât, în urmă cu 12 ani, oamenii aveau strânși în conturi aproape 60.000 de lei, bani suficienți pentru cofinanțare. Împreună cu el, de-a lungul timpului și-au pierdut speranța și vecinii săi, care s-au hotărât să nu mai aștepte mila autorităților. „Hipodrom 4 a fost a doua asociație a orașului care, în 2006, a depus documentația necesară și completă. Am adunat și banii necesari. Soldul de la acea vreme era de 59.706 lei. Astăzi, din cele 25 de scări pe care le am în administrare, doar două blocuri mai sunt neizolate, însă finanțarea tot ne-ar fi prins bine. Nu o să renunțăm și o să mergem din nou la Primărie, pentru a vedea ce trebuie să mai facem în plus pentru a ne încadra în parametrii ceruți“, ne-a povestit șeful asociației.
7,3 milioane pentru școala „Radu Selejan“
Angajații Primăriei specializați în obținerea de fonduri europene tac și fac. Pe lângă cele trei blocuri, pe lista finanțărilor sunt și trei școli. Primarul Astrid Fodor și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, au semnat săptămâna trecută contractul prin care se acordă finanțarea din fonduri europene pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale „Radu Selejan“, în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii. Finanțarea proiectului în valoare de aproape 7,3 milioane de lei este acordată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 3.1.B, care vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.
„Pe această axă am reușit să obținem finanțare pentru alte trei clădiri în care funcționează unități de învățământ: școala 1, 21 și Liceul «Constantin Noica». De asemenea, în același domeniu al eficientizării energetice am depus spre finanțare proiectul de reabilitare a trei clădiri de blocuri din Sibiu, acesta aflându-se în prezent în evaluare”, a declarat edilul-șef.
Scopurile generale ale proiectului sunt: scăderea consumului anual de energie convențională în clădire cu cel puțin 40%; creșterea consumului de energie din surse regenerabile cu cel puțin 15% prin utilizarea sistemelor alternative de producere a energiei și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; îmbunătățirea aspectului clădirii prin anveloparea termică.
Lucrările prevăzute în acest scop includ: izolarea termică a fațadelor clădirii; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă); reabilitarea sistemului de încălzire și a celui de furnizare a apei calde; instalarea unui sistem de ventilare forțată cu recuperarea căldurii în grupurile sanitare; înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele eficiente energetic și cu durată de viață mai mare; montarea unui sistem de management și control al consumului de utilități (Building Management System).
De această investiție vor beneficia peste 500 elevi și 30 de cadre didactice care își desfășoară activitatea în cadrul școlii din cartierul Vasile Aaron. Următorul pas este organizarea procedurii de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor de construcție. Proiectul prevede finalizarea lucrărilor până în iunie 2020.
Viorica MAIER
Pun si eu aici o problema, nu legata de anveloparea termica, dar cred eu actuala pentru Sibiu. Este vorba despre reabilitarea cladirilor din centrul istoric- unde multi locatari nu dispun de resurse financiare sa renoveze cladirile unde locuiesc, poate primaria se gandeste si la acest aspect si vine in sprijinul locatarilor – fiind vorba de o zona foarte vizitata de turisti.
Da, dar cine sta in centru si cere chirie ultracentrala…
Hai sictir de aici.
Pingback: Sibiu | Ziarul Mesagerul – Primăria Sibiu a obținut fonduri europene pentru reabilitarea termică a trei imobile de blocuri