FOTO Biserica Evanghelică Fortificată din Șaroș pe Târnave și-a deschis porțile pentru elevi

Recent restaurat cu fonduri europene și reintrodus în circuitul turistic, Ansamblul Fortificat al Bisericii Evanghelice din Șaroș pe Târnave și-a deschis larg porțile pentru a-i primi pe elevii ciclulului primar și gimnazial ai școlii din localitate.

foto: Mesagerul de Sibiu

Aproximativ 100 de elevi ai ciclului primar și gimnazial din cadrul Școlii din Șaroș pe Târnave au avut parte, luni, de o experiență deosebită, care i-a purtat înapoi în timp. Cei mici au avut ocazia de a vizita Ansamblul Fortificat al Bisericii Evanghelice din localitate, obiectiv turistic recent restaurat cu fonduri europene. Au admirat arhitectura seculară a construcției care și-a recăpătat strălucirea de odinioară și au aflat mai multe despre istoria zbuciumată a bisericii și a satului de la profesorul Helmuth Julius Knall, care le-a fost ghid în această experiență.

După ce li s-a povestit despre orga bisericii, construită de maeștrii Friedrich și Wilhelm Maetz din Biertan, cei mici au avut ocazia să asculte și un recital la orgă oferit de Liv Müller, organista Bisericii Evanghelice din Mediaș. Copiii au urcat apoi să vadă îndeaproape vechiul instrument, iar organista Müller le-a explicat și cum funcționează instrumentul muzical cu claviatură în care sunetul este produs de aerul care vibrează la trecerea prin tuburi de diferite dimensiuni.

Elevii au fost fermecați de această experiență inedită pentru ei, iar la final au fost răsplătiți cu dulciuri de casă.

Ziua Porților Deschise a fost un eveniment organizat de Parohia Evenghelică C.A Șaroș pe Târnave, iar alături de elevi s-a aflat și primarul orașului Dumbrăveni, de care aparține satul Șaroș pe Târnave, Emil Dârloșan, cât și echipa Consistoriului Districtual Evanghelic Mediaș.

foto: Mesagerul de Sibiu

Istoria zbuciumată a Bisericii fortificate din Șaroș pe Târnave

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Șaroș pe Târnave a avut o istorie zbuciumată. Construcția bisericii s-a finalizat în anul 1422, primind hramul Sf. Elena și Sf. Nicolae. În 1483 au început lucrările la zidul împrejmuitor al bisericii, care este întărit cu cinci turnuri de apărare. La începutul sec. XVI se construiește turnul bisericii, iar în secolul următor se montează ceasul. În anul 1605, satul este atacat, jefuit și ars până la temelii în luptele împotriva rebelului Ștefan Bocskai. Până la 1690 satul suferă cumplit de pe urma războaielor, populația fiind decimată. Au rămas doar 5 familii. În 1772 încep lucrări de renovare ale lăcașului de cult ruinat: se reconstruiește plafonul, iar maestrul Johan Folbart din Sighișoara montează altarul baroc în corul bisericii în 1774. Un incendiu devastator cuprinde satul în 1776 și mistuie 60 de case, avariind și acoperișurile turnurilor de apărare. Acestea vor fi refăcute în anii următori. În 1808 turnul bisericii este înălțat cu încă un etaj și primește forma actuală. Apoi maeștrii Friedrich și Wilhelm Maetz din Biertan construiesc orga. În 1966 un fulger distruge complet acoperișul, iar ceasurile și instalația electrică sunt aruncate din pereți. În cursul aceluiași an se efectuează toate reparațiile necesare.

Și-a recăpătat splendoarea de odinoară

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Șaroș pe Târnave  a fost restaurant printr-un proiect implementat în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2023,care a avut o valoare totală de cca 1,7 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 1,5 milioane lei a reprezentat finanțare nerambursabilă.

Intervențiile și activitățile desfășurate în cadrul proiectului au vizat, pe de-o parte, lucrări de reabilitare a Ansamblului Bisericii, respectiv a fost reabilitat acoperișul, șarpante și învelitoare, inclusiv ignifugare și tratament antiseptic, tencuieli interioare și exterioare și au fost refăcute pardoselile.

Biserica Evanghelică din Șaroș pe Târnave este deschisă pentru turiști, iar cei doritori pot să o viziteze anuntând telefonic la 0748 356 543. Cheia bisericii se afla in Șaros pe Târnave la numarul 170 (casa parohială evangehlică). Biletul de intrare este 10 Lei.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura