Biserica Evanghelică Fortificată din Cisnădie și-a recăpătat strălucirea!

Una dintre cele mai frumoase biserici evanghelice din Transilvania, cea de la Cisnădie, și-a recăpătat strălucirea în urma unui proiect cu fonduri europene. Săptămâna trecută a avut loc recepția lucrărilor de reabilitare și o conferință de presă în urma finalizării proiectului. A fost realizată cea mai amplă lucrare la biserică, după mai mult de 250 de ani de la precedentele extinderi şi fortificări. Rezultatele sunt extraordinare!

Dan GREAVU

foto: Mesagerul de Sibiu

Proiectul „Lucrărilor de reparaţii, conservare şi introducere în circuit turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie“ a fost finalizat așadar cu succes. Implementat în perioada aprilie 2017 – decembrie 2023, a fost al doilea Contract de finanţare semnat în țară şi în judeţul Sibiu prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul a avut o valoare totală de 8.218.473,70 lei lei, din care 8.016.734,57 lei a reprezentat finanţarea nerambursabilă. Valoarea cheltuielilor neeligibile a crescut la peste 38.000 de lei.

foto: Mesagerul de Sibiu

Obiectivele specifice ale proiectului au vizat lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, dar și digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu ca punct de atracţie turistică.

foto: Mesagerul de Sibiu

Proiectul de la Cisnădie a fost unul dintre cele mai frumoase din această etapă de finanțare. S-a bucurat și de un proiect tehnic foarte bun, realizat de Polarh Design. Un proiect foarte frumos și rezultatele sunt într-adevăr excepționale. E deosebit să ajungi la final cu bine, în situația în care există probleme. Au fost momente în care autoritatea de management nu a avut bani, a întârziat cu plățile, iar aceasta a pus presiune pe beneficiar. Un proiect de o valoare mare, foarte complex, care a trecut prin multe peripeții, dar care a ajuns cu bine la final și de care, eu personal, sunt mândru. Au fost mai multe momente în care acest proiect a avut dificultăți. Am început cu o valoare a proiectului de 7,1 milioane de lei și am ajuns la final la 8,2 milioane de lei. Fiindcă este un monument de patrimoniu, nu există o carte a imobilului, nu-i un bloc de locuințe și întotdeauna apar lucruri care nu puteau fi prevăzute atunci când s-a semnat contractul de finanțare. Însă, mulțumită conclucrării dintre dirigintele de șantier și a priceperii și dedicării asocierii care a efectuat lucrarea, parohia a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul.“, a declarat Valentin Păun, din echipa de management care s-a ocupat de implementarea proiectului.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Obiectivul de patrimoniu național reabilitat este cu totul deosebit, datorită unor caracteristici care îi dau unicitate. Turnul cu Ceas, aproape la fel de celebru ca cel din Sighişoara, este printre primele turnuri cu ceas din Transilvania (şi din România), ridicat la 1425. Al doilea element este instalarea primului paratrăznet de la sud-est de Viena, în 1795, deoarece biserica, fiind amplasată la înălţime, a ars de nenumărate ori datorită fulgerelor şi banii de renovare nu mai ajungeau. Pornind de la superstiţia că unde fulgerul a lovit o dată nu va mai lovi încă o dată, o legendă locală spune că actualul paratrăznet a fost realizat dupa forma ultimului fulger, iar de atunci biserica nici nu a mai ars.

Pentru mine a fost o provocare. Ca orice alt monument istoric, este unic, dar în cazul acesta lucrările au fost chiar foarte complexe. Cred că am atins toate colțurile clădirii, s-a lucrat cam peste tot. A fost destul de dificil pentru că apar lucrări neprevăzute, apar surprize. Așa a fost descoperirea frescei din interior, care este foarte valoroasă. Mi se pare un foarte bun exemplu de punere în valoare a unui obiectiv istoric. S-au câștigat foarte multe spații, se pot organiza orice fel de evenimente în acestea, de la ateliere de lucru, la galerii de artă. Felicitări tuturor pentru reușită“, a arătat Marius Pascariu, care a asigurat dirigenția de șantier.

foto: Mesagerul de Sibiu

În cadrul proiectului cu fonduri europene, au avut loc lucrări pentru restaurarea faţadelor, a pardoselii, tâmplăriei, finisaje la pereţi şi bolţi, reabilitarea instalaţiilor electrice şi de încălzire, dar şi a trotuarelor, canalizării şi alimentării cu apă. De asemenea, a fost instalat un sistem audio de ghidaj, s-a creat un infopoint accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi, au avut loc activităţi de digitizare şi de promovare. „A fost o mare provocare acest proiect. Am avut perioada de inflație pe care o știți, iar aceasta ne-a dat mari bătăi de cap. Până la urmă, datorită echipei care și-a dat interesul aici, a ieșit o lucrare bună, corespunzătoare. Sper să țină 1000 de ani lucrarea noastră, să fiți mulțumiți.“, a adăugat Gheorghe Bregar, reprezentantul constructorului, asocierea dintre Alfa Construct SRL și Instalatorul SA.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Cu sufletul mereu acasă, sașii cisnădieni plecați în Germania au sprijinit proiectul atât financiar, dar și prin implicare directă pe șantier. Din cei cca 4.000 de enoriași din anii ‘80 ai deceniului trecut, mulți dintre ei sunt acum în diaspora și se regăsesc ca moștenitori morali ai acestui lăcaș de cult. De aceea au stabilit să participe cu 50% din cofinanțarea neeligibilă și chiar cu muncă voluntară unde a fost posibil, a arătat Heinz-W. Hermann, președintele Asociației cisnădienilor din Germania. „Pentru cisnădienii din Germania, acesta nu este un obiectiv turistic, este un lăcaș de cult. Noi, ne considerăm moștenitorii morali ai acestei clădiri, nu numai din punct de vedere legal. De aceea, am pus foarte mult suflet. Am venit de mai multe ori, cu mai multe echipe în acești ani și am lucrat umăr la umăr cu cei de la firma de construcții. Nu doar am spus aici lipsește, aici mai trebuie. Am lucrat împreună și împreună am luat niște decizii. Mulțumesc domnule părinte Kezdi că ne-ați dat prilejul să fim parteneri în acest proiect. De la pre-recepția din primăvară au fost efectuate remedierile necesare astfel încât astăzi putem să închidem acest proiect și să spunem că… suntem mulțumiți“, a mărturisit Heinz-W. Hermann, președintele HOG Heltau.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Friedrich Gunesch, secretar general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, s-a arătat impresionat de felul în care arată acum biserica. „Există dintotdeauna o colaborare între parohia de aici, care a devenit mai mică, și foștii enoriași ai acestei parohii stabiliți acum în Germania. O asemenea colaborare nu este regula generală, dar aici e de notorietate, e o legătură de suflet între instituții, dar și între oameni, ceea ce este foarte important. Sunt foarte impresionat. Foarte impresionat de felul în care s-a pus în valoare sau cum se poate pune în valoare un asemenea monument, așa cum s-a făcut aici. Lucrul cel mai important însă de acum începe. Însă sunt convins că folosirea, îmbogățirea acestui monument cu viață va fi garantată. Iar aceasta mă încântă cel mai mult. O să putem spune, ca mijlocitor, să le recomandăm și altora, prietenilor, familiei și celor din străinătate, celor care vin și întreabă unde să meargă, o să le putem spune liniștiți: «Mergeți unde vreți, dar mergeți mai întâi la Cisnădie!»“, a mărturisit Friedrich Gunesch.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Preotul Kézdi László-Zoran, care păstorește comunitatea evanghelică din Cisnădie de mai bine un deceniu, a mulțumit rând pe rând tuturor celor care au pus suflet și au realizat acest proiect model la Cisnădie. Un gând aparte a mers către Asociația cisnădienilor din Germania. „Domnului Heinz Hermann nu ajunge să-i mulțumesc doar cu vorba, dar știe ce simt și știe cât datorăm Asociației cisnădienilor. Fără implicarea lor, nu doar financiar, fiindcă din costurile neeligibile parohia și asociația au preluat câte 50 la sută, cisnădienii emigrați ne-au ajutat enorm de mult. Domnul Hermann s-a implicat cu foarte mult suflet, a fost la nenumărate ședințe cu cei implicați, a fost prezent întotdeauna în fazele dificile.“, a amintit László-Zoran Kézdi, Prim-preot al Parohiei Evanghelice Cisnădie.

Trei obiective au fost importante, a subliniat preotul László-Zoran Kézdi. „Primul este redarea acestei biserici comunității, pentru care este centru spiritual. Fără biserică nu este comunitate, așa vedem noi lucrurile. Știm cât am suferit ca și comunitate fără această biserică în ultimii 4 ani. Ne-a lipsit foarte mult și acum o avem din nou și ne bucurăm de ea. Al doilea aspect este punerea în valoare a unei moșteniri isorice, a unei moșteniri culturale și cred că acest lucru este evident mai ales prin frescele pe care le-am descoperit. Acolo vedem și moștenirea din trecutul nostru catolic. Sunt fresce de o valoare inestimabilă, fresce din secolul XIII, foarte rare în Transilvania. Al treilea aspect are de-a face cu motto-ul nostru, ca și comunitate: „O cetate vie“. Aceasta s-a văzut în ultimele luni, de la resfințirea bisericii“, a subliniat László-Zoran Kézdi, care a enumerat activitățile desfășurate aici, majoritatea cu implicarea copiilor din Cisnădie.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Lăcașul de cult, cu hramul Sf. Walburga, a fost ridicat de coloniștii germani la începutul secolului al XIII-lea ca o bazilică romanică, cu trei nave, iar evoluția ei a îmbinat mai multe stiluri impuse de necesități, ceea ce determină astăzi valoarea sa arhitecturală. „Mulțumesc tuturor celor implicați. Chiar dacă au fost uneori tensiuni, întotdeauna am găsit calea dialogului și un compromis cu care am putut să mergem mai departe. Dificultăți au fost pe tot parcursul proiectului, nu numai cu noi, ci și cu autoritatea de management, dar întotdeauna am găsit o rezolvare bună și vă mulțumesc pentru această colaborare.“, a adăugat preotul László-Zoran Kézdi.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Rezultatele vizate ale proiectului, respectiv reabilitarea obiectivului de patrimoniu și creșterea numărului de vizitatori de la 1900 la 2.390 va conduce la un impact net pozitiv asupra comunității, datorită încasărilor generate de turiști, atât în sectorul de alimentație publică cât și în cel al industriei de ospitalitate. Interesul manifestat de turiști va duce la conștientizarea valorii de patrimoniu pe care o adăpostește comunitatea, în special pentru tineri. E dificil de evaluat impactul social sau economic, dar este cert că orașul Cisnădie și comunitatea au câștigat un vector de dezvoltare și o șansă pentru creșterea coeziunii sociale.

Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural a Programului Operațional Regional este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce a monitorizat implementarea acestui proiect.    

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura