Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a fost sărbătorit la Catedrala mitropolitană din Sibiu prin Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte pr. prof. dr. Vasile Mihoc, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitori ai Catedralei mitropolitane, scrie mitropolia-ardealului.ro.
Mulţimile de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie purtând ramuri de salcie sfinţite, aşa cum este obiceiul la această mare zi a creştinătăţii, un praznic pregătitor pentru Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Floriilor.
„Împăratul cerului și Mântuitorul lumii intră în Ierusalim într-o stare de smerenie înălțătoare, o smerenie divină cum numai Fiul lui Dumnezeu putea să o întruchipeze, pentru ca să împlinească cuvântul Scripturii. În întreaga Sa activitate pământească, Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului, deci Dumnezeu desăvârșit și Om desăvârșit, S-a identificat pe Sine cu lucrarea dumnezeiască de mântuire a lumii, împlinind voia Tatălui, prevestită de prooroci. Mântuitorul Hristos vine acum de bunăvoie spre Sfintele Sale Pătimiri și intră în Ierusalim pentru ultima oară, însoțit de ucenicii Săi și înconjurat de mulțimea care-I aducea laude și osanale. În această atmosferă sărbătorească, Mântuitorul singur era cuprins de o tristețe adâncă. În icoana intrării în Ierusalim totul exprimă bucurie, numai fața Domnului exprimă o adâncă tristețe. L-a întristat pe Domnul răutatea și ura cărturarilor și fariseilor, care Îi doreau moartea și voiau să-l omoare și pe Lazăr cel înviat. Mulțimile care L-au primit ca pe un Împărat Îi doreau să stăpânească pe pământ, pe tronul lui David, neînțelegând importanța Jertfei Sale mântuitoare. De aici a provenit și nestatornicia mulțimilor care Îl aclamau. Mântuitorul ştia ce-L aşteaptă. Nu de dureri sau de suferinţe se întristase, ci de faptul că cei pentru care a venit ca să-i mântuiască, Îl vor răstigni, cei care astăzi strigau: «Osana, Fiul lui David», peste câteva zile vor striga: «Ia-L, ia-L, Răstigneşte-L!». Durerea aceasta a întărit smerenia şi a făcut ca intrarea Sa în Ierusalim să fie una solemnă, dar smerită”, a spus ierarhul.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat la final pe credincioşi să parcurgă drumul duhovnicesc din Săptămâna Pătimirilor în post şi rugăciune, precum şi prin participarea la sfintele slujbe rânduite a se săvârşi în această perioadă de pregătire pentru Învierea Domnului.