Credincioșii Parohiei Cristian I, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, s-au bucurat, duminică, 22 septembrie 2024, de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, scrie mitropolia-ardealului.ro.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările realizate în ultimii ani la exteriorul bisericii. În soborul slujitor s-au aflat Pr. Petru-Toader Damian, protopop de Săliște, preotul paroh dr. Adrian Roman, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu alți slujitori ai Sfintelor Altare.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat celor prezenți însemnătatea pericopei evanghelice din Duminica a 18-a după Rusalii, în care se face referire la Pescuirea minunată.
La momentul chinonicului, preotul paroh dr. Adrian Roman, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Sibiului, a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu pentru binecuvântarea adusă în mijlocul comunității.
„Una dintre lucrările principale ale bisericii noastre a fost și să refacem, timp de mai mult de un an de zile, exteriorul bisericii noastre. Ne gândim că sunt anii în care cei dinaintea noastră au reușit și ei să refacă întotdeauna exteriorul bisericii noastre, la care se mai păstrează încă o parte din pictura exterioară, de la altar. Însă, dincolo de ce am realizat sau realizăm noi legat de cele pe care trebuie să le păstrăm, să le conservăm și care sunt patrimoniu al comunei noastre și care sunt bunuri obștești care aparțin tuturor, ne aparțin tuturor aceste clădiri și clădirea Bisericii. În principal, comunitatea noastră sau frățietatea noastră este cea mai importantă și noi am simțit că în ultimul timp ne-a unit rugăciunea de aici și de aceea și rugăciunea pe care o facem întotdeauna împreună și în modul acesta mai ceremonios ne adună și cinstește pe fiecare și dă cinste sau încredere sau curaj celor care s-au implicat mai mult sau care au participat la slujbele Bisericii.”, a spus preotul paroh dr. Adrian Roman, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oferit lui Ion Chiș, directorul școlii din Cristian, Ordinul cultural „Sf. Ierarh Andrei Șaguna”, lui Alin Neag, Ordinul ctitoricesc pentru laici „Mitropolit Ioan Mețianu”, cantorului Sabin Stratulat, Ordinul „Dimitrie Cunțan” pentru cântăreții bisericești, iar preotesei, Ordinul „Anastasia Șaguna”. De asemenea, a acordat acte de cinstire lui Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian, și binefăcătorilor care au contribuit la procesul de înnoire a lăcașului de cult.
Inscripțiile de la proscomidiar atestă anul 1790 ca an de finalizare a lucrărilor la construirea lăcașului de cult. Altarul bisericii este mai vechi, fiindu-i alipit ulterior corpul actualei biserici.
Monumentul are proporțiile reduse ale unui paraclis și se leagă de tradiția bisericilor romanice ale Transilvaniei înălțate între sec. XIII și XV. Turnul-clopotniță este deasupra intrării, la apus. Biserica prezintă o pictură murală foarte valoroasă, în tehnica frescă (culori dizolvate în apă sau apă de var, aplicate pe tencuiala umedă) și a fost realizată și restaurată de-a lungul timpului de pictorii Stan Zugrav și Ioan Zugrav (altar, 1790), Ioan Zugrav (naos, 1805), Ciobanu Gheorghe Firmilian (pronaos și pridvor, 1971), Bîrhală Mihail Gabriel (restaurare completă, 2008).
Biserica, așa cum se prezintă astăzi, a fost construită cu mare greutate și trudă de localnicii români ortodocși, care la acea vreme erau minoritari într-o comunitate preponderent formată din sași. Așa se explică ridicarea lăcașului de cult pe locul unuia mai vechi și mai mic și pictura din două epoci diferite, așa cum rezultă din inscripțiile murale.