Comunitatea Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu şi-a cinstit ocrotitorul vineri, 17 ianuarie, prin Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, scrie mitropolia-ardealului.ro
Hramul din acest a marcat împlinirea celor 20 de ani de la sfinţirea picturii interioare a Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare”, săvârşită pe 16 ianuarie 2005. La sărbătoarea hramului din acest an, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a sfinţit icoanele în mozaic de pe faţada locaşului de cult şi a binecuvântat cu apă sfinţită lucrările făcute în ultima perioadă prin eforturile credincioşilor din parohiile arondate bisericii.
În soborul slujitor, alături de Părintele Mitropolit s-au aflat consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. dr. Ioan Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţii Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare”, precum şi alți slujitori ai sfintelor altare. Alături de credincioşii din parohiile arondate bisericii, la hramul din acest an au fost prezenţi şi credincioşi din alte comunităţi parohiale.
Ascetismul Sfântului Antonie cel Mare
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat virtuţile Sfântului Antonie cel Mare, un model de trăire duhovnicească a Cuvântului evanghelic şi un mijlocitor pentru credincioşii care îi aduc cinstire.
„Sfântul Antonie cel Mare s-a îndepărtat de lume şi a trăit în locuri unde, aproape nu se putea trăi, pentru că a vrut să dovedească, iar Dumnezeu a dorit să ne arate nouă prin el, că «nu numai cu pâine va trăi omul», cum i-a spus Mântuitorul diavolului când L-a ispitit după 40 de zile de post, cerându-i să facă pâine din pietre. A vrut să arate că se poate trăi mult şi mai mult decât oricare dintre noi în post şi rugăciune. Mai sunt printre noi oameni care au depăşit vârsta de 100 de ani, dar nici unul dintre cei care sunt astăzi, având un regim atât de auster, fâcând atâta efort ascetic, n-a ajuns această vârstă. Deci, pentru fiecare dintre noi care ne înfricoşăm şi ne întrebăm ce vom mânca mâine, ce vom face şi ne îngrijim pentru ziua de mâine, este important să fim conştienţi că de fapt are grijă Dumnezeu mult mai mare decât o avem noi, ştiind şi cunoscându-ne nevoile fiecăruia dintre noi. Înţelegem apoi de ce a ales Sfântul Antonie cel Mare să se lupte cu cel mai mare duşman al omului, diavolul. După ce Dumnezeu l-a creat pe om, după ce diavolul, fiind înger, a căzut şi a devenit demon întunecat, duşmănia lui faţă de om a fost atât de mare încât, iată, a avut curajul să-L ispitească pe Fiul Omului, pe Mântuitorul Iisus Hristos. Dar iată că Sfântul Antonie, luând calea aceasta a ascetismului, s-a luptat şi a biruit nu doar pentru el, ci şi pentru cei care l-au cunoscut, pentru toţi ucenicii lui şi pentru noi cei de astăzi care putem deveni ucenicii lui, ca toţi să-l biruiască pe diavol”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu.
Pomenirea Mitropolitului Antonie Plămădeală
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârşită o slujbă de pomenire a Mitropolitului Antonie Plămădeală, ctitorul bisericii, de la a cărui trecere în veşnicie se vor împlini 20 de ani pe 29 august 2025. De asemenea, a fost pomenit şi regretatul preot Ioan Emanuel Benchea, fost slujitor la acest locaş de cult şi trecut la Domnul în anul 2023.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu ceremonia acordării mai multor distincţii şi acte de cinstire. Astfel, Alexandru Mitrea, Dumitru Simion Trihenea și Vasile Stefan Andrei precum și ing. dr. Mariana Rusu au primit distincţia „Crucea Șaguniană pentru mireni”, iar epitropii celor patru parohii arondate locaşului de cult au primit acte de cinstire.
Cuvântul de mulţumire din partea preoţilor şi a credincioşilor bisericii a fost rostit de preotul Gheorghe Lup, care a menţionat lucrările de înfrumuseţare făcute în ultima perioadă. De asemenea, preotul Petru Coman i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă în comunitate şi i-a oferit în dar un engolpion şi un buchet de flori din partea preoţilor.
Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul Hipodrom-Sibiu a fost ridicată pe locul unde a existat o casă cumpărată de comunitate în anul 1988, care a fost transformată în capelă, sub coordonarea preoţilor parohi de la acea vreme: pr. Filaret Costea, pr. Valentin Boeriu şi Pr. Ioan Sîrbu. Locașul de cult a fost sfințit în ziua de 7 mai 1989 de Mitropolitul Antonie Plămădeală. În perioada 1996-2000, biserica a fost dimensionată la forma ei actuală, prin prelungirea naosului și construirea altarului spre răsărit, iar deasupra intrării principale au fost ridicate două turnuri. Între anii 2001 și 2003 a fost pictat interiorul, în tehnica frescă, de către pictorul Marian Verza. Toate aceste lucrări au fost realizate sub coordonarea preoţilor Ilarie Benchea, Gheorghe Lup și Ioan Sîrbu, cu sprijinul credincioșilor din parohie. În ziua de 16 ianuarie 2005, a fost sfinţită pictura de către PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în prezenţa Mitropolitului Antonie Plămădeală. În anii următori au fost realizate mai multe lucrări de reamenajare și înfrumusețare a locașului de cult și a incintei acestuia.