Biblioteca ASTRA Sibiu, depozitară și continuatoare a valorilor Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, s-a impus în peisajul social sibian drept centru cultural orientat înspre comunitate, unde incluziunea socială are un rol major. Serviciile mobile de bibliotecă aduc resursele cultural-educative mai aproape de oameni, astfel încât să asigure accesul cât mai multor categorii sociale la acestea.
În cadrul parteneriatelor cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu și cu Direcția de Asistență Socială Sibiu, bibliotecarii astriști derulează activități menite să aducă plusvaloare unui segment de public cu experiență și sensibilitate deosebite. Persoanele vârstnice sau cu nevoi speciale și copiii din centre sociale și cămine beneficiază, periodic, de experiențe socio-culturale menite să aducă bucurie, speranță și să creeze ocazii de socializare. Proiecțiile video, audițiile muzicale, lectura și activitățile practice oferă persoanelor din categoriile vulnerabile perspective noi asupra realității și mijloace alternative necesare pentru a merge mai departe cu demnitate.
„Viața ne oferă contexte sociale diferite, mai mult sau mai puțin favorabile, însă trebuie să fim conștienți de relativitatea timpului și a timpurilor. Biblioteca ASTRA Sibiu este deschisă tuturor, derulând activități menite să aducă oamenii împreună și să îmbogățească viața culturală și socială. Încercăm să completăm eforturile organismelor care activează pe partea de servicii sociale adresate segmentelor de populație defavorizate sau cu nevoi speciale. Astfel, prin intermediul serviciilor mobile de bibliotecă, ne îndreptăm atenția înspre aceste persoane. Colaborările cu instituțiile de asistență și protecție socială reflectă misiunea astristă de a disemina cunoștințe utile în comunitate. Activitățile pe care le desfășurăm împreună, în beneficiul celor mai puțin privilegiați, reafirmă angajamentul Bibliotecii ASTRA Sibiu de a susține toate segmentele comunității și de a aduce bucurie și informații valoroase în inima acesteia.”, spune Răzvan C. Pop, directorul bibliotecii publice sibiene.