Biblioteca ASTRA Sibiu provoacă la dialog: Cum construim o cultură pentru toți?

În data de 6 noiembrie 2024, de la ora 17:30, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu organizează o nouă dezbatere în cadrul proiectului cultural „Conferințele ASTRA” – „Cultura fără bariere: integrarea persoanelor cu nevoi speciale în viața culturală a comunității”.

Foto: Biblioteca ASTRA

Întâlnirea va aduce în prim-plan idei și perspective asupra culturii incluzive și se va desfășura în spațiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al instituției de cultură care beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Sibiu.

Invitate la dezbatere vor fi conf. univ. dr. Sorina Corman, asistent social și sociolog, prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane (ULBS), Oana Marin, asist. univ. dr. în cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu și Diana Popârlan, șef centru în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

Discuția va fi moderată de Smaranda Bălan, purtător de cuvânt al Universității „Lucian Blaga” Sibiu.

Într-o perioadă în care incluziunea socială și culturală, precum și accesul echitabil sunt priorități la nivel de societate, evenimentul aduce în atenția publicului aspecte esențiale legate de integrarea culturală a persoanelor cu dizabilități, contribuind la o mai bună înțelegere a nevoilor acestora și la implementarea unor soluții viabile de incluziune. Dezbaterea va aborda teme variate, printre care: dificultăți și provocări identificate în rândul persoanelor cu nevoi speciale, oferind o privire detaliată asupra barierelor ce limitează participarea acestora la viața culturală; accesibilizarea spațiilor culturale și posibilitățile de adaptare a acestora, în vederea transformării lor în locuri mai primitoare și mai confortabile pentru toate categoriile de public;  formarea și sensibilizarea profesioniștilor care activează în sfera culturii, pentru a dezvolta competențe și atitudini favorabile incluziunii, astfel încât să fie pregătiți să răspundă adecvat unui public divers;  soluții inovatoare și bune practici pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în viața culturală activă, de la adaptarea manifestărilor artistice și implementarea unor tehnologii asistive, până la crearea de programe culturale incluzive.

„Biblioteca publică sibiană derulează deja o serie de programe și activități culturale și educaționale dedicate persoanelor cu nevoi speciale, în parteneriat cu DGASPC și Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Sibiu. Prin intermediul serviciilor mobile de bibliotecă, asigurate de colegii din echipă, organizăm periodic activități, precum proiecții de filme, sesiuni de lectură și ateliere creative, oferindu-le copiilor și adulților din centre sociale oportunități de a explora resursele culturale ale bibliotecii și de a se bucura de diferite contexte de socializare, relaxare sau divertisment. Intenționăm să continuăm aceste inițiative și – de ce nu? – să dezvoltăm noi soluții care să asigure acces deschis și echitabil la cultură pentru toți membrii comunității. Dezbaterea din 6 noiembrie va sublinia importanța accesibilității culturale și va pune în discuție modalități concrete prin care putem construi un mediu cultural incluziv și primitor. Credem că o comunitate devine mai puternică prin susținerea și valorificarea diversității în toate formele sale.” – a declarat Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Dezbaterea „Cultura fără bariere: integrarea persoanelor cu nevoi speciale în viața culturală a comunității” va oferi participanților ocazia de a explora și de a discuta deschis despre măsuri concrete și despre beneficiile pe care o cultură accesibilă și incluzivă le aduce întregii comunități, promovând astfel un climat cultural care reflectă și încurajează diversitatea și solidaritatea. În cadrul întâlnirii, care va fi transmisă și în mediul online, cei prezenți vor avea ocazia să participe activ la discuții și să contribuie cu idei, întrebări și perspective proprii, pentru a susține crearea unui cadru cultural accesibil și primitor pentru toți membrii comunității. Evenimentul este deschis publicului, iar accesul este gratuit.

Aflat la a doua ediție, proiectul „Conferințele ASTRA” constituie o inițiativă care promovează dialogul deschis și schimbul de idei pe teme culturale, istorice și sociale de actualitate. „Conferințele ASTRA” reprezintă o platformă de conectare a actorilor culturali din România și, în special, din județul Sibiu. Evenimentele se desfășoară sub forma unor discuții care au drept temă centrală promovarea culturii și educației. Întâlnirile sunt moderate de personalități din sfera culturală sau civică locală, fiind gândite ca dezbateri înregistrate și transmise în direct, la care publicul interesat poate participa în auditoriu.

Temele următoarelor conferințe sunt: „Intelectualii români, între realizări remarcabile și angajamente ideologice”, „Libertățile românilor la 35 ani de la Revoluție” și „Ziua Sibiului”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*