Vechile rafturi din depozitul Bibliotecii ASTRA au fost înlocuite cu unele noi, metalice și mobile, creându-se astfel loc pentru creșterea colecțiilor de carte cu noi achiziții. Întreaga investiție se ridică la peste 650 de mii de lei.
Foto: Biblioteca ASTRA
Cetăți ale culturii și cunoașterii, bibliotecile din societatea de azi evoluează atât prin menirea asumată în beneficiul comunității, cât și prin transformarea spațiilor și revitalizarea infrastructurii. În acest sens, una dintre modalitățile de dezvoltare adoptate de biblioteci constă în modernizarea și consolidarea depozitelor de cărți, prin introducerea de rafturi mobile care oferă versatilitate în stocarea și accesarea publicațiilor. Noile rafturi sunt concepute pentru a conferi mai mult spațiu colecțiilor, dar și accesibilitate, adaptabilitate și eficiență sporite în utilizarea zonelor de depozitare. Fiind dotate cu mecanisme ușor de manevrat și prevăzute cu un sistem de culisare pe șină, rafturile metalice mobile oferă optimizare în activitatea de manipulare, aranjare și preluare a documentelor.
„Înlocuirea rafturilor din depozitul bibliotecii era nu doar o aspirație, era un lucru absolut necesar deoarece spațiul de stocare devenea insuficient și nu mai permitea introducerea de carte nouă. Acum, prin înlocuirea rafturilor vechi cu cele mobile, avem spații de depozitare mai primitoare, mai confortabile. S-a creat loc pentru creșterea colecțiilor cu noi achiziții și putem spune că, și în acest mod, onorăm angajamentul bibliotecii în ceea ce privește sustenabilitatea și gestionarea responsabilă a resurselor culturale. Întregul demers a fost posibil cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu, investiția ridicându-se la peste 650 de mii de lei”, transmite Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene.
Modernizarea depozitelor de carte prin introducerea de rafturi mobile este un pas înainte în evoluția bibliotecilor. Este încă o acțiune care ne asigură de faptul că aceste instituții culturale rămân relevante, accesibile și inspiratoare pentru comunitatea actuală și pentru generațiile viitoare. Pe măsură ce bibliotecile continuă să se adapteze exigențelor utilizatorilor, aceste demersuri simbolizează angajamentul lor de a asimila progresul și inovația, asigurând în același timp menirea lor esențială – colectarea, păstrarea, împărtășirea cunoștințelor și stimularea dorinței de explorare.