Biblioteca ASTRA a publicat prima enciclopedie română

Biblioteca Judeţeană „ASTRA” a anunţat că a publicat cele trei volume ale primei enciclopedii româneşti pe site-ul www.enciclopediaromaniei.eu, unde oricine poate vedea munca a 209 personalităţi din ţară şi din străinătate vreme de opt ani (1896 – 1904).

„Când construieşti o cultură şi când construieşti o casă ai nevoie de fundaţie, pentru ca acea structură să reziste. Pentru francezi, la 1780, au decis că cea mai importantă lucrare este o enciclopedie a limbii franceze. (…) Prima din lume. Peste secole, românii la fel au construit o asociaţiune, în Transilvania, şi au făcut puternică o biserică. Au construit o asociaţiune care răspândea cultură, de fapt acesta este rostul. Au construit o bancă pentru a susţine financiar toate acţiunile. Au construit un partid politic care să îi reprezinte la nivelul Budapestei unde era Parlamentul în acel moment. Şi foarte important au construit o tipografie. Ele toate funcţionează astăzi la Sibiu, într-un fel sau altul, sau măcar mai sunt clădirile. Şi pasul doi, şi discursul a început cu Andrei Şaguna, a fost să scrie această enciclopedie a limbii române. Ceea ce s-a întâmplat şi vreau să menţionez numele lui Cornel Diaconovici. La anul se împlinesc o sută de ani de la moartea lui Cornel Diaconovici, cred că noi ca şi comunitate putem face un efort să îi aşezăm o statuie chiar în faţa bibliotecii, (…) pentru că omul acesta a scris Enciclopedia României. Nu el a scris toate cuvintele. Sunt foarte mulţi oameni, dar el a coordonat. El este Diderot al nostru. Dacă francezii, în anii 2000, au făcut un site al Enciclopediei franceze, noi le urmăm exemplul şi facem şi noi un site”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene „ASTRA” Sibiu, Răzvan Pop, la lansarea site-ului, de Ziua Naţională a României.

Prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, preotul Constantin Necula, prezent la eveniment, a declarat pentru AGERPRES că speră ca mai ales tinerii să citească această carte foarte importantă pentru cultura română.

„Poate că face bine culturii româneşti, care s-a googălizat în ultima vreme şi are nevoie de ajutorul de a vedea şi cultură acolo, nu doar can-can. Sper din toată inima ca cei tineri să o acceseze, în speranţa că vor reuşi să vadă cât de frumoşi au fost românii şi de dinainte de 1918, efortul unei academii de gândire, condusă de Cornel Diaconovici, un om care a strâns în jurul lui mii de oameni. (…) O echipă de aur, care a dat o carte de aur. Enciclopediile sunt pentru pasionaţi, pentru pasionaţii de istorie, de limbă română. Pentru mine este foarte important să redescopăr subiectele din teologie din enciclopedie. Lucrez de doi ani de zile la cele trei volume, ca să înţelegeţi cât de mult s-a scris acolo. Am identificat mai mult de 140 de articole. Asta spune mult despre efortul oamenilor acestora şi despre calitatea scriiturii lor. (…) E nevoie de tineri care să răsfoiască această carte, să întinerească această cultură enciclopedică şi eu cred că există şansa să ne revenim cultural când citim corect lucrurile puse la îndemână. Dincolo de atitudinea aceasta preţioasă, de o sărbătoare, să îi facem României câte o sărbătoare în fiecare zi, să îi strângem mâna şi să îi mulţumim. Adică e un pic mai mult de lucru la România decât ne închipuim”, a precizat Constantin Necula.

Prima enciclopedie română a văzut lumina tiparului la Sibiu. Coordonarea redactării şi a editării Enciclopediei în trei volume (1898, 1900, 1904) sub auspiciile ASTREI la Editura lui Wilhelm Krafft i-a revenit lui Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI, director al Revistei „Transilvania” potrivit informaţiilor de pe site-ul Bibliotecii judeţene de la Sibiu. Agerpres

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura