Benedek Zacharie: „Legile Educației vor fi adoptate de Parlament în acest semestru”

Legile educației au fost prezentate în Parlament luni de către Ministrul Educației Ligia Deca.

Pachetul de legi este structurat pe două legi mari, una pentru învățământul universitar și alta pentru învățământul preuniversitar.

Potrivit deputatului UDMR Benedek Zacharie, principiul care stă la baza acestor legi este creșterea calității învățământului în școlile din țară, și asigurarea continuității cadrelor didactice.

Benedek Zacharie atrage atenția asupra faptului că meseria de dascăl trebuie să fie ajutată, având în vedere că sunt tot mai puțini cei care doresc să devină cadre didactice, iar în următorii 10 – 15 ani foarte mulți profesori de matematică, fizică, chimie, biologie se vor pensiona.

Din acest motiv, Benedek Zacharie afirmă că în lege s-a prevăzut ca un cadru didactic la începutul activității să primească un salariu echivalent cu salariul mediu pe economie.

Tot potrivit proiectului noilor legi ale educației, în România sunt recunoscute trei forme de învățământ: de stat, privat, și confesional.

„UDMR susține toate cele trei forme de învățământ, având în vedere că și învățământul confesional este foarte important și există școli și clase confesionale doar pentru religiile recunoscute legal de statul român. UDMR nu a fost de acord în cadrul dezbaterilor ca învățământul confesional să fie asimilat cu învățământul privat ” a declarat pentru Mesagerul de Sibiu Benedek Zacharie.

Legile prezentate ieri vor intra în dezbaterea comisiilor de specialitate, iar conform legii, Camera Deputaților va trebui să se pronunțe în plen asupra lor în termen de 45 de zile de la prezentare.

Legile Educației vor ajunge apoi la Senat care în acest caz este cameră decizională.

„UDMR speră că propunerile legislative vor deveni legi în primul semestru al acestui an” a mai spus Benedek Zacharie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura