Benedek: Guvernul se consideră deasupra legii și ignoră autoritatea Legislativului!

Pandemia nu are naționalitate, așa cum nici criza actuală nu se poate rezolva doar prin măsurile luate de guvernul liberal, cu un temei legal îndoielnic, a declarat deputatul maghiar Zacharie Benedek.

Într-un discurs susținut ieri în cadrul dezbaterii din plen „Ora prim-ministrului”, parlamentarul sibian a opinat că suntem într-o situație în care avem nevoie de fiecare partid în parte și trebuie găsită o metodă de lucru prin care Parlamentul și Guvernul să lucreze împreună pentru cetățeni, pentru siguranța lor, pentru a depăși această criză care ne afectează pe toți, indiferent de culoare politică sau etnie.

Benedek a criticat în termeni duri Guvernul Orban pentru măsurile sale „care aduc modificări majore în toiul nopții”.

„«Eu informez periodic cetățenii cu privire la măsurile luate. Parlamentul nu există» – această frază a fost rostită de prim ministrul României din 2020.  Astăzi, însă, ne aflăm aici și îi vom demonstra domnului premier că Parlamentul există.

În această perioadă în care pandemia afectează întreaga lume, autoritățile statelor caută soluții viabile pentru depășirea crizei, în România mai creștem puțin nesiguranța prin faptul că instituțiile statului nu cooperează, din simplu fapt că guvernul se consideră deasupra legii și ignoră autoritatea legislativului. Pierdem șirul ordonanțelor de urgență, măsurilor luate de executiv, deseori, pe ultima sută de metri, măsuri care aduc modificări majore în toiul nopții și, astfel, nimeni nu poate să urmărească aceste modificări.

Inconsecvența guvernului a fost evidentă încă o dată. Timp de 3 zile după declararea stării de alertă s-a creat un haos de neimaginat, pentru că a fost instituită o stare de alertă, practic, fără fond. Riscul epidemiologic a crescut la maximum pentru că guvernul nu a elaborat din timp proiectul de lege care reglementează starea de alertă. După cum spuneam, totul este făcut superficial, pe ultima sută de metri, iar în acest caz, populația a fost informată cu doar câteva minute înainte de miezul nopții, când expira starea de urgență.

Cum bine știm, săptămâna trecută, parlamentul a lucrat din plin ca să adopte proiectul prin care se făcea trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, trimis de guvern în ultimul moment. Și asta în condițiile în care președintele țării anunțase încă din 4 mai că ultima zi a stării de urgență va fi 14 mai. Și iată încă o dovadă de incompetență – guvernul nu a fost capabil să elaboreze la timp acest proiect de lege.

Astăzi, când legea stării de alertă intră în vigoare, Guvernul este nevoit să modifice din nou măsurile luate vineri noaptea. Mă întreb, stimați colegi, unde vom ajunge în acest ritm? În loc să căutăm soluții pentru redresarea economiei, noi batem pasul pe loc cu niște proceduri care ar fi fost foarte simplu de rezolvat, în timp util.

Domnule premier, cum depășim această criză economică? Care sunt pașii concreți, pentru că nu știm, până acum am auzit doar vorbe.

Experții spun că relansarea economică depinde de stimularea investițiilor străine şi a exporturilor. Cum credeți că poate fi posibil acest fapt atât timp cât prin tot ceea ce faceți transmiteți nesiguranță și instabilitate?

În noul context internațional, în care SUA şi UE îşi regândesc strategiile macroeconomice, cum procedează Guvernul?

Potrivit statisticilor, România a înregistrat, în 2019, cel mai bun rezultat din istorie în materie de exporturi, de aproximativ 69 miliarde de euro. 2020 a început bine însă perioada generată de pandemie, precum şi următoarele luni de relansare graduală a activității vor eroda puternic din potențialul de export. Cum vom putea menține tendința de anul trecut, domnule premier?

Programul IMM Invest şi cel destinat marilor companii, luat în calcul de guvern, trebuie însoțite, potrivit experţilor, de o politică de stimulare a investițiilor de tip greenfield, prin facilități fiscale şi administrative. Aveți un plan concret în acest sens?

Exemplele pot continua.

Pe de altă parte, un stat de drept trebuie să rămână un stat de drept în adevăratul sens al cuvântului și în perioada de criză, dar, potrivit principiului separării puterilor de stat, legiuitorul – în cazul nostru parlamentul – nu poate fi pus în paranteză.

Fraza citată la începutul intervenției mele nu este potrivită pentru România anului 2020. Un înalt reprezentant al statului nu poate să spună că parlamentul nu există.

UDMR consideră că această criză se poate depăși doar dacă instituțiile fundamentale ale statului au un dialog corect și colaborează, dacă politicienii nu încearcă să acumuleze capital politic pe seama pandemiei.

UDMR a transmis guvernului un pachet de redresare economică, la care nu a primit răspuns nici până astăzi, cum nici măsurile formulate de către UDMR nu au fost puse în practică.

Stimați colegi, trebuie să înțelegem că pandemia nu are naționalitate, așa cum nici criza de față nu se poate rezolva doar prin măsurile luate de guvernul liberal, cu un temei legal îndoielnic.  Suntem într-o situație în care avem nevoie de fiecare partid în parte, trebuie găsită o metodă de lucru, prin care parlamentul și guvernul să lucreze împreună pentru cetățeni, pentru siguranța lor, pentru a depăși această criză care ne afectează pe toți, indiferent de culoare politică sau etnie”, a spus deputatul UDMR, în discursul său.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*