Bazinul de înot didactic construit în cartierul Vitrometan din Mediaș a fost recepționat azi, în prezenta a numeroase oficialități locale și județene, parlamentari, reprezentanți ai celor implicați în desfășurarea proiectului, dar și dascăli și elevi. În valoare de aproape 10 milioane de lei, investiția a fost finanțată prin Compania Națională de Investiții, fiind singurul proiect de acest fel din județul Sibiu aprobat și finalizat.
La evenimentul de astăzi au participat, alături de primarul Gheorghe Roman, colegii liberali Raluca Turcan, Ministrul Culturii, și Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu, precum și senatorul Nicolae Neagu și deputatul medieșean Christine Thellmann.
„Dacă ar fi să ne uităm în trecut, Mediașul se străduiește să ducă la suprafață acest proiect încă in anul 2009. Din păcate, pentru mulți ani, acest proiect, când ajungea la suprafață, era aruncat iarăși la subsol. În urmă cu câțiva ani, când doamna ministru era vicepremier, am reușit să deblocăm acel proiect și nu pot decât să îi mulțumesc că ne-a ajutat în acea perioadă în care mergeam la ministere la care Mediașul avea depuse proiecte dar nu se întâmpla nimic cu ele. Îi mulțumesc și îmi exprim speranța în același timp, că și alte proiecte ale Mediașului, de care noi avem nevoie, vor primi susținere. Am convenit cu directorii instituțiilor de învățământ să stabilim un program, pentru ca periodic fiecare școală și liceu să vină aici gratuit, până la ora 14:00. Consider că este firesc ca elevii să beneficieze gratuit de această investiție și eu sunt convins că vom găsi acel program pe care să îl agreăm împreună.“, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.
Bazinul de înot didactic a fost construit pe strada Blajului din cartierul Vitrometan, în curtea Școlii Gimnaziale Constantin Ioan Motaș, pe o suprafață de cca 3.200 metri pătrați. Este dotat cu vestiare pentru elevi și profesori, grupuri sanitare, cabinet de prim ajutor, instalații electrice, termice, sanitare, de ventilație și de climatizare. Are o adâncime variabilă, între 1,20 și 1,80 metri. Lucrările au fost finanțate de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Se adresează uzului didactic, pentru practicarea înotului de către elevi și preșcolari, precum și cetățenilor care doresc să practice acest sport.
„După mulți ani de așteptare, putem afirma cu mândrie că lucrările de la bazinul didactic au luat sfârșit și că elevii medieșeni se pot bucura de un bazin de înot realizat la cele mai înalte standarde europene și naționale în vigoare.
Este o investiție mai mult decât utilă pentru copii, și cred că este necesar să facem toate eforturile atunci când vine vorba de pregătirea elevilor pentru viitor, prin sport și nu numai. Acest bazin reprezintă un loc în care au șansa la o dezvoltare armonioasă peste 60 de elevi zilnic, și mai mult decât atât, un loc în care pot face performanță, altminteri să nu uităm că România a dat lumii multipli campioni la înot, care au avut la rândul lor oportunitatea de a se fi antrenat în locuri propice.
Am susținut cu încredere acest proiect a cărui finalizare o celebrăm astăzi, cu o valoare de 7,5 milioane de lei, pe o suprafață aproximativă de 3200 de metri pătrați este rezultatul bunei colaborări între autoritățile locale și centrale, finanțat prin Compania Națională de Investiții, și este primul bazin dedicat elevilor ridicat în județul Sibiu după 1990.
Îmi doresc să îl felicit pe domnul primar Gheorghe Roman pentru implicarea activă în educația și viitorul copiilor medieșeni și pe toți cei implicați pentru că au dus la bun sfârșit un proiect atât de așteptat de către locuitorii din Mediaș.“, a transmis ministrul Raluca Turcan.
Proiectul, în valoare totală de 9.931.757,67 de lei, singurul de acest fel din județul Sibiu aprobat și finalizat, este finanțat prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.) S.A. – Programul național de construcții de interes public sau social derulat, subprogram „Bazine de înot”, municipiul Mediaș realizând echiparea tehnico – edilitară a obiectivului.
Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a construi un bazin de înot, conform normelor europene și naționale în vigoare, pentru utilizare în scop educațional. Bazinul de înot se adresează uzului didactic, pentru practicarea înotului de către elevi și preșcolari, precum și cetățenilor care doresc să practice acest sport. Construcția are o suprafață totală de 3.180 metri pătrați, iar bazinul de înot, cu dimensiunea de 25 metri x 12,5 metri, are o adâncime variabilă între 1,20 și 1,80 metri. Clădirea este dotată și cu vestiare pentru elevi și profesori, grupuri sanitare, cabinet de prim ajutor, instalații electrice, termice, sanitare, de ventilație și de climatizare. De asemenea, în zona bazinului de înot s-au amenajat accesul carosabil și pietonal, zone verzi, parcări auto, obiectivul fiind dotat de asemenea cu iluminat arhitectural și sistem de supraveghere video.“, a transmis Primăria municipiului Mediaș.