Peste câteva zile vom afla numele noului director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Lupta se ascute, iar pentru corectitudinea concursului s-a apelat la evaluatori din alte județe.
Pentru prima dată, comisia de concurs pentru postul de manager al principalului spital public din judeţ este formată din doi directori de spitale aduşi din alte judeţe, preşedintele comisiei fiind un fost director al instituţiei, preşedintele Consiliului de Administraţie, Cornel Benchea, a anunţat marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean. „Preşedintele comisiei de concurs este domnul Benchea, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie, iar ceilalţi doi membri sunt persoane independente, aduse din afara judeţului, tocmai pentru a asigura o corectitudine care să nu poată fi pusă la îndoială, cu privire la desfăşurarea acestui concurs“, a precizat Cîmpean.
Trei candidați
La concursul pentru postul de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă s-au înscris trei persoane: fostul manager care a demisionat, medicul Liliana Coldea, Cristina Floricica Neagu şi Daniela Bozga, a anunţat recent unul din membrii Consiliului de Administraţie al spitalului, consilierul judeţean şi lider judeţean al USR PLUS, Adrian Echert. Actualul manager interimar Florin Neag, fost administrator public al judeţului, nu s-a înscris la concurs.
Miercuri au fost afişate pe site-ul spitalului proiectele de management propuse de cei trei candidaţi, iar în perioada 28 mai – 1 iunie se vor putea trimite întrebări de către cei interesaţi pe adresa de e-mail concursmanager@scjus.ro. Susţinerea proiectelor de management va avea loc în data de 2 iunie, când vor fi adresate şi întrebări suplimentare de către membrii comisiei.
„Să nu fie din judeţul Sibiu“
Preşedintele CJ Sibiu a solicitat organizatorului concursului de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ca în comisia de concurs să fie aduşi manageri de spitale din ţară. „Singura solicitare a mea a fost către Consiliul de Administraţie, ca în comisia de concurs să meargă manageri de spitale, care să poate să evalueze foarte bine dosarele candidaţilor şi să-i aducă din alte judeţe, să nu fie din judeţul Sibiu, pentru a limita cât mai mult imixtiunea anumitor persoane în evaluarea candidaţilor pentru managementul Spitalului Judeţean. Mai departe, procedura de selecţie aparţine în exclusivitate comisiei desemnate, rolul preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu este de a încheia contractul cu persoana care a fost desemnată câştigătoarea a acestui concurs. Toate celelalte chestiuni legate de anumite supărări, temeri sau orice altfel de abordare care nu are un corespondent în legislaţie şi în procedură nu mă interesează, nu le iau în calcul pentru că, din punctul meu de vedere, legislaţia trebuie respectată“, a explicat Cîmpean, citată de Agerpres.
Management defectuos. Și ce dacă?
Daniela Cîmpean a mai declarat că nu a fost nicio surpriză candidatura medicului Liliana Coldea pentru un nou mandat de manager, poziţie din care a demisionat în noiembrie 2020, chiar în timpul anchetei efectuate de către Corpul de Control al Ministerului Sănăţii. Demisia Lilianei Coldea a fost cerută public de Raluca Turcan, vicepremier pe atunci. Ulterior, Coldea a susţinut că a demisionat din cauza presiunilor politice, fiind de notorietate relația sa apropiată cu președintele Daniela Cîmpean. Plecarea acesteia din funcţie a însemnat venirea unei conduceri militare în fruntea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.
DANIELA CÎMPEAN | președinte CJ Sibiu: „Oricine poate să candideze! Doamna Coldea este o luptătoare. Mă așteptam să lupte până la capăt. Nu a fost nicio surpriză pentru mine.“
În februarie, USR PLUS a făcut publice concluziile raportului corpului de control al Ministerului Sănăţii, care arăta că fosta directoare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a dat dovadă de „management defectuos“.