Grupul de lucru pentru siguranţa în şcoli şi prevenirea abandonului şi absenteismului şcolar în județul Sibiu, condus de subprefectul Horațiu Marin, a analizat, ieri, rapoartele Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului Școlar pentru anul școlar 2018 – 2019.
Potrivit datelor prezentate de comisarul șef de poliție Lucian Tarnu, adjunctul șefului IPJ Sibiu, în acest an școlar au fost sesizate 54 de fapte penale, 27 dintre acestea înregistrându-se în municipiul Sibiu. Aceste fapte nu prezintă un grad ridicat de pericol, în general fiind conflicte spontane între elevi, concretizate în faptele de lovire (31), precum și infracțiuni de furt (18), susțin autoritățile.
În anul școlar 2018 – 2019, s-au desfășurat activități preventive pe linia asigurării climatului de ordine și liniște publică în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în care au fost angrenate efective ale poliției, jandarmeriei și poliției locale, media zilnică fiind de 82 de poliţişti, opt jandarmi şi 22 de poliţişti locali. Totodată, polițiștii au desfășurat 1.262 de activități preventive în județ, participând la 256 de ședințe cu cadrele didactice și părinții și la 1.006 ore de curs ale elevilor.
În privința absenteismului, raportul prezentat de inspectorul școlar general, Emilian Novac, evidențiază o medie de 2,4 absențe pe elev, cifrele cele mai mari înregistrându-se în învățământul profesional. Fenomenul de abandon școlar s-a manifestat în aproximativ aceiaşi parametri ca şi în anii şcolari precedenţi, la aproximativ 0,25%.
Instituția Prefectului – Județul Sibiu este coordonatorul Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. În acest plan sunt implicate Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi.