Barcienii sibieni și Marea Unire

Sfârșitul lunii noiembrie îi găsește mereu pe elevii și profesorii barcieni în febra pregătirilor pentru manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Foto: Prof. Ioana Vidrighin

 

”Doamne binecuvântează România și pe toți românii, oriunde s-ar afla! La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni!”- au fost cuvintele doamnei profesor Popoviciu Mihaela Sabina, directorul Colegiului Agricol ”Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu, adresate tuturor elevilor, părinților și profesorilor prezenți astăzi la Evenimentul de Sărbătorire a Marii Uniri în incinta liceului.

Foto: Prof. Ioana Vidrighin

Profesorul organizator al evenimentului, Sandu Anca, a coordonat întregul spectacol de poezii, cântece și dansuri populare, reușind să facă pe fiecare român prezent la eveniment să se simtă mândru și să nu uite să prețuiască istoria neamului nostru, mărturisind că ”Dincolo de motivul imensei bucurii prilejuit de unirea tuturor românilor, 1 Decembrie este și un prilej de reflecție  profundă pentru fiecare, de aducere aminte că sacrificiul uman făcut cândva rămâne cu adevărat un simbol de profund patriotsm pentru toți cei care, de atunci începând, simt și trăiesc imnul Deșteaptă-te, române!”.

Foto: Prof. Ioana Vidrighin

Programul serbării a fost deschis de către prof. de istorie Farcaș Felicia, care a făcut o incursiune în timp a evenimentelor care au dust la înfăptuirea Marii Uniri., afirmând că este greu să cuprindă în doar câteva cuvinte semnificația și profunzimea acestui eveniment-simbol pe care îl sărbătorim la 1 Decembrie: ”Marea Unire nu este doar o lecție din manualul de istorie, ci este o pagină din viața poporului român, care la 1 Decembrie 1918 și-a demonstrat hotărârea de a-și decide singur soarta”.

În ținute de sărbătoare, mândri că poartă portul popular și în suflete și în minți, elevii liceului au intonat imnul țării, după care au urmat, în acorduri muzicale, recitaluri minunate de poezii și cântece patriotice, dansul Călușarilor, precum și o horă a Unirii, în care s-au prins elevi, profesori, părinții și bunici, amintindu-ne că folclorul românesc este și va fi mereu o oglindă a sufletului națiunii, ”o reflectare a modului în care ne vedem pe noi înșine și relața noastră cu lumea”, așa cum au rostit la final Tudor și Oana, prezentatorii evenimentului, în fața unei audiențe atente, emoționate și însuflețite.

Autor: Prof. IOANA VIDRIGHIN, Responsabil Comisia de Documentare și promovarea a imaginii școlii

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura