Pentru prima dată, un sibian a fost desemnat raportor general din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2023. Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, noul raportor speră să obţină mai mulţi bani care să fie investiţi în sănătate.
„Am devenit raportorul general al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene. Ştiu că sună puţin tehnic, dar este totuşi o misiune istorică, este doar a doua oară când un român îndeplineşte această funcţie, înaintea mea a fost colegul meu, Siegfried Mureşan în anul 2017 şi este o funcţie care mă onorează şi mă responsabilizează şi care îmi dă nişte teme de gândire”, a spus europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, vineri, într-o conferinţă de presă.
Nicu Ştefănuţă şi-a propus să mărească bugetul pe sănătate în aşa fel încât şi bolnavii români să aibă aceleaşi medicamente aici, precum cei din străinătate.
„Eu îmi doresc ca priorităţile mele să fie legate în principal de sănătate şi educaţie şi cred că ambele domenii, alături de infrastructură, care este al treilea, să zicem din „sfânta treime românească” sunt lucruri care sunt foarte necesare. Intenţionez să măresc bugetul acesta al UE pe sănătate. (…) Intenţionez să văd şi planul pentru cancer, care tocmai a fost adoptat săptămâna trecută să aibă suficienţi bani pentru toate acţiunile din el. (…) Îmi doresc ca Uniunea Europeană să aibă suficiente vaccinuri. (…) eu nu cred că putem să revenim la viaţa normală fără să avem achiziţiile necesare, nu doar de vaccinuri, dar şi de medicamente, pe măsura pe care ele se dezvoltă. Ştiţi că sunt două acum, în proces de autorizare la EMA (Agenţia Europeană pentru Medicamente), (…) care nu sunt la fel de eficiente ca vaccinurile, dar este foarte bine să le avem. Iar toate medicamentele antivirale, cele zece definite de Agenţia Europeană a Medicamentului, trebuie să fie şi ele în stocuri”, a arătat Ştefănuţă.
Potrivit europarlamentarului sibian, „bugetul pe sănătate este de 5,1 miliarde, acesta s-a triplat tot graţie nouă. Era 1,7 miliarde. Eu îmi doresc ca banii din el să se vadă în lucruri foarte concrete de care noi avem nevoie: în echipamente, în aparatură, pentru că spitalele noastre duc mare lipsă de asta, dar şi în medicamente, în rezerve strategice de medicamente.”