Banii europeni, ultima speranță pentru rezolvarea transportului în Sibiu

Mobilitatea urbană este o problemă actuală a Primăriei Sibiu, așa cum este și pentru alte municipalități din țară și din străinătate, însă edilii își pun încrederea în proiectele pe fonduri europene.

Prezentă la deschiderea conferinței „Mobilitatea viitorului” organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie în sala de consiliu a Primăriei Sibiu, primarul Astrid Fodor a vorbit despre câteva proiecte prin care Sibiul abordează provocările legate de mobilitate.

În primul rând, edilul-șef a amintit eforturile legate de modernizarea infrastructurii, în condițiile în care „municipiul Sibiu a fost «binecuvântat» de regimul comunist cu multe străzi de pământ”, investiții care se referă atât la străzile de pământ, cât și la marile bulevarde, precum Corneliu Coposu și Șoseaua Alba Iulia, precum și la marile parcări prevăzute a se construi în cartiere. Apoi, Astrid Fodor a vorbit despre proiectele societății de transport local Tursib, mai precis achiziția noilor autobuze clasice, care ar trebui să între pe trasee spre sfârșitul acestui an, modernizarea sistemului de ticketing și a celui de informare a călătorilor, introducerea a nouă autobuze electrice pe linia care leagă Gara de Dumbrava Sibiului și crearea unei linii „verzi” în centrul istoric, linie care va fi conectată la cele existente.

Tot pentru eficientizarea mobilității urbane, Astrid Fodor a precizat că Primăria Sibiu are proiecte legate de amenajarea malurilor Cibinului, încurajarea circulației folosind bicicletele sau amenajarea unei benzi dedicate transportului în comun pe unul dintre marile bulevarde ale orașului. Mai precis, este vorba despre Calea Dumbrăvii.

„Acestea ar fi câteva proiecte la care noi lucrăm deja. Majoritatea se vor finaliza cu fonduri europene. Bineînțeles, avem și noi contribuția noastră financiară importantă la aceste proiecte. Cu siguranță, din punct de vedere al mobilității, după implementarea lor, Sibiul va fi mai prietenos. Sunt proiecte dificile. Comunitatea va trebui să suporte toate aceste șantiere în următorii ani, dar cred că le suportă, știind că, după aceea, Sibiul va fi altfel”, a conchis Fodor.

Sibiul are deja o strategie pentru adaptarea la schimbările climatice, realizată datorită proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă” al APM Sibiu, precum și un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), în colaborare cu Primăria municipiului Sibiu și împreună cu partenerii săi: Groupe Renault, Groupama Asigurări, Holcim, ENGIE, PwC, Orange și Arval, organizează astăzi la Sibiu conferința “Mobilitatea viitorului” la Sibiu, pentru a dezbate viitorul mobilității urbane și pentru a propune alternative practicilor curente de mobilitate. „Sibiul este cel mai performant municipiu din sudul Transilvaniei”, a apreciat, în deschiderea evenimentului, François Coste, președintele CCIFER.

Sibiul este orașul în care se va încheia „Caravana mobilității”, lansată de CCIFER în octombrie 2017.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*