Bacul sperie ULBS

Sesiunea de admitere din acest an nu va fi una uşoară, avertizează rectorul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu (ULBS), Ioan Bondrea. Interesul scăzut al tinerilor pentru educaţie, precum şi absenteismul de la Bac vor lăsa multe locuri goale în amfiteatre.

 

 

Facultăţile sibiene riscă să rămână fără studenţi. Pentru prima dată în ultimii ani, rectorul Bondrea se arată îngrijorat înainte de începerea perioadei de admitere. „Vor fi multe goluri neocupate, după prima sesiune de Bac. Sper să nu se întâmple aşa, dar eu cam aşa simt. Nu ştiu ce se va întâmpla în toamnă. E prima oară când sunt îngrijorat de acestă evoluţie“, a mărturisit el.

Unul din trei

Temerile rectorului sunt cât se poate de justificate, în condiţiile în care, dintre cei peste 3.700 de elevi din judeţ care s-au înscris în anul şcolar 2012-2013, 1.316 au renunţat să mai dea examenul de bacalaureat.

Ţara are nevoie şi de muncitori

Copiii din mediul rural ar trebui să reprezinte o altă prioritate pentru universităţi, în încercarea de a-i atrage spre facultăţi. O soluţie ar fi acordarea de burse, pentru că, de cele mai multe ori, lipsa banilor este principala cauză pentru care aceştia renunţă la a mai urma o facultate. Cu toate acestea, rectorul sibian consideră că România mai are nevoie şi de muncitori bine pregătiţi. „Universitatea trebuie să aibă un anumit spirit elitist, nu toată lumea trebuie să facă facultate. Noi ne putem opri la acest nivel de muncitori sau tehnicieni bine pregătiţi. În curând, vom pierde şansa de a veni companii competitive în România, pentru că nu mai avem forţă de muncă calificată, oameni din zona medie“, explică Bondrea. O soluţie propusă de acesta ar fi aceea ca Ministerul Educaţiei, politicienii şi universităţile, să se aşeze la aceeaşi masă pentru a găsi soluţii de salvare a calităţii învăţământului, cu precădere cel liceal.

Ioan BONDREA | rector ULBS

„Trebuie făcut un program. Universităţile au un rol important şi trebuie să atragă nu numai elevi din liceu, dar şi tinerii spre educaţie. Trebuie să se ducă în şcoli, arătându-le ce se întâmplă. Dacă le prezentăm din timp specializările, ei vor veni în cunoştinţă de cauză.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura