Consiliul local al orașului Avrig a adoptat în această săptămână bugetul local pentru anul 2023.
După cum apreciază primarul Adrian David, prin bugetul recent adoptat se promovează investițiile care produc efecte în comunitatea locală și care îmbunătățesc viața oamenilor din Avrig și din localitățile aparținătoare pe termen lung.
„Bugetul pe anul acesta este un buget bun, în sensul că am reușit să ducem 58% din totalul bugetului, către secțiunea de dezvoltare, deci doar pentru investiții. Din păcate, marea problemă pe care o avem în acest an, este cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană, fie că sunt pe POR sau prin PNRR”, a declarat primarul Avrigului.
Investiții performante în educație
O prioritate în bugetul recent adoptat este infrastructura educațională. Aceasta a constituit de altfel o prioritate pentru administrația avrigeană în ultimi ani.
În ultimii doi ani au fost demarate proiecte pe fonduri europene pentru dotarea unităților de învățământ cu tehnologia IT necesară pentru a le transforma în școli SMART iar la ora actuală, este aproape finalizată o grădiniță cu 3 grupe în Cartierul Sticla și sunt în curs de execuție o creșă cu 70 de locuri, în curtea Școlii Gimnaziale din Avrig și lucrările pentru reabilitarea școlii gimnaziale, grădiniței și sălii de sport din localitatea Mârșa.
„Educația este pentru noi o prioritate și am început deja proiecte de anvegură pentru digitalizarea procesului educațional și pentru a crea infrastructura pentru școli SMART în UAT Avrig.
Deoarece în Unitatea Administrativ Teritorială Avrig lipsea infrastructura de educație antepreșcolară, construim de la zero o creșă modernă, dotată cu echipamente și mobilier nou, unde copiii vor beneficia de servicii complexe de îngrijire, supraveghere și educație timpurie.
Prima creșă din Avrig este construită atât din fonduri europene cât și cu bani din bugetul local. Construcția va avea un regim de înălțime D+P, cu o suprafață construită de 695 mp. Valoarea totală a investiției depășește 9 milioane de lei, investiția fiind realizată cu 2,5 milioane de lei din fonduri europene și 6,5 milioane din bugetul local. Termenul de finalizare a lucrărilor pentru acest obiectiv de investiții este iulie, 2023.
În ceea ce privește noua grădiniță, lucrările sunt finalizate, construcția urmând să fie recepționată. Printr-un acord de parteneriat încheiat între Ministerul Educației Naționale, în calitate de lider și Orașul Avrig, în calitate de partener, preșcolarii avrigeni vor beneficia astfel de o grădiniță cu program normal, cu 3 săli de grupă, în curtea Grădiniței nr. 3 din Avrig. Valoarea investiției este de peste 2 milioane de lei – valoare eligibilă – din care 1.658.113 lei este valoarea cheltuielilor eligibile aferente Ministerului Educației Naționale și peste 600.000 lei este valoarea cheltuielilor eligibile aferente Orașului Avrig”, a mai spus primarul Adrian David.
Proiect integrat pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Mârșa
Un alt proiect realizat cu fonduri europene în orașul de pe malul Oltului, este un proiect integrat, care a presupus reabilitarea liceului din Mârșa și construirea unei piste de biciclete între Mîrșa și Avrig, finalizată încă de la sfârșitul anului trecut.
„Este vorba despre un proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării prin Programul Operațional Regional, în cadrul căruia sunt modernizate grădinița, sala de sport și clădirea în care se desfășoară cursurile primare și gimnaziale din Mârșa. În plus, se vor amenaja spațiile exterioare – alei, împrejmuiri, zone verzi. Proiectul a fost depus spre finanțare, de Primăria Avrig, în luna august 2018, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 -2020, pe Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. În acest sens, a fost încheiat un acord de parteneriat între Orașul Avrig, în calitate de lider si Consiliul Județean Sibiu, în calitate de partener, în vederea depunerii proiectului, cu cele două componente: reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniței, școlii generale și a sălii de sport din localitatea Mârșa, aferentă liderului de parteneriat, orașul Avrig, în valoare de 13.5 milioane lei și construire pistă pentru biciclete şi rigole betonate pe DJ 105G, între Avrig și Mârșa, aferentă partenerului, Consiliul Județean Sibiu, în valoare de 8.362.360 lei. Valoarea totală a lucrărilor se ridică astfel la aproximativ 22 milioane lei cu TVA iar termenul de finalizare este de 12 luni”, precizează primarul Adrian David.
Continuă lucrările la infrastructura rutieră
În 2023, administrația avrigeană va continua investițiile în infrastructura rutieră locală, modernizând drumuri, amenajând alei și căi de acces sau construind parcări.
În anul trecut au fost fnalizate lucrările de modernizare a Străzii Prundu Mic, care au presupus realizarea unei noi rețele de colectare a apelor pluviale, lucrări de asfaltare și amenajare trotuare, precum și două parcuri, parcări și spații verzi.
Administrația din Avrig a atras fonduri pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare și în acest an. Astfel prin programul Anghel Saligny s-a obținut finanțare, iar lucrările urmează să înceapă în acest an.
Deasemenea a fost asigurată finanțarea pentru modernizarea străzilor și aleilor din Mârșa.
Dintre investițiile noi care urmează să fie demarate în acest an la Avrig, se mai pot aminti amenajarea unui teren sintetic multifuncțional la baza sportivă a orașului și cofinanțarea Casei de Cultură, unde cel mai probabil în luna aprilie sau mai, vor începe lucrările prin CNI. Cota de cofinanțare este de 550.000 de lei.
Deasemenea mai există finanțare pentru amenajarea unui teren sintetic multifuncțional la baza sportivă a orașului și cofinanțarea Casei de Cultură, unde cel mai probabil în luna aprilie sau mai, vor începe lucrările prin CNI. Cota de cofinanțare este de 550.000 de lei.
De asemenea, a fost depus și proiectul de reabilitare energetică a școlii gimnaziale din Avrig, atât pe AFM, cât și pe PNRR.
Prin PNRR, a fost semnat contractul de finanțare și s-a început implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, printr-un proiect în valoare de 27.000 euro și s-a semnat un contract de finanțare pentru construirea unei piste de biciclete pe Valea Avrigului, cu 1,6 milioane de euro. De asemenea, se așteaptă semnarea contractului pentru infrastructura TIC, pe 500.000 de euro și evaluarea centrului cultural și educațional în clădirea fostei mori, cu aproximativ aceeași valoare.
Deasemenea mai sunt în pregătire o serie de proiecte. Este vorba despre reabilitarea drumului Deal Bradu și de două segmente de drum care se află în zona centrală – zona blocurilor 12, 13, 14 și Strada Crișan. Aceste proiecte depind însă de lucrările la rețeaua de apă și ape uzate pe care trebuie să le realizeze SC Apă – Canal.