Avrig, pe harta europeană a conservării patrimoniului: Investiție de 15 milioane de euro pentru laboratoare de ultimă generație

Investiție importantă a Ministerului Culturii la Mârșa, anunțată de Primăria Avrig: un laborator și trei centre – pilot pentru protejarea clădirilor de patrimoniu.

Foto: Primăria Avrig

Primăria Avrig anunță că Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a redirecționat 15 milioane de euro spre Avrig, pentru patru proiecte în domeniul patrimoniului: un laborator și trei centre care vor opera la nivel național și chiar internațional.
„Felicit Institutul Național al Patrimoniului, Complexul Național Muzeal Astra, Consiliul Județean Sibiu și Primăria Avrig pentru decizia de a-și da mâna în realizarea acestui proiect pionier al Europei de Est. Acest proiect reprezintă un pas crucial în conservarea patrimoniului cultural și istoric al României, cu impact semnificativ în sfera socială și economică. România se aliniază, astfel, țărilor europene cu tradiție în patrimoniu, precum Italia, Belgia sau Franța“, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan, în cadrul unei întâlniri de lucru, ce a avut loc vineri, la Avrig.

Foto: Primăria Avrig

Este vorba despre două clădiri dezafectate, din localitatea Mârșa, care au aparținut Primăriei Avrig și care au destinație administrativă și social-culturală. Acestea au fost construite în anii ‘70 și ambele au o suprafață de aproximativ 860 mp, cu un teren de peste 2.500 mp.

Foto: Primăria Avrig

„Vorbim despre clădirea aflată lângă Liceul Tehnologic din Mârșa. Institutul Național al Patrimoniului intenționează să utilizeze acest imobil pentru realizarea a patru proiecte majore, parte a unei investiții de 15 milioane de euro, finanțată prin PNRR. Proiectul, care are ca termen de finalizare jumătatea anului viitor, vizează deschiderea unui laborator pentru analiză experimentală a materialelor și soluțiilor tehnice pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor istorice și trei centre – pilot pentru protejarea clădirilor de patrimoniu. Vor fi amenajate un centru pentru colectarea și reutilizarea materialelor de construcții provenite din intervențiile pe clădiri istorice și din desființarea legală a acestora și unul pentru întreținerea patrimoniului cultural imobil, care va oferi și servicii de inspecție și întreținere pentru monumentele istorice. De asemenea, foarte important, va fi înființat și un centru de formare în domeniul restaurării monumentelor istorice, pentru educarea specialiștilor în tehnicile de restaurare și eficiență energetică”, explică primarul Adrian David.

Foto: Primăria Avrig

Prin investiția de la Avrig, Institutul Național al Patrimoniului își propune să soluționeze provocările legate de renovarea energetică a clădirilor istorice și să implementeze practici de economie circulară, contribuind astfel la protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*