„Ordonanța-trenuleț” ar putea fi atacată la Curtea Constituțională a României. Sindicaliștii cer intervenția Avocatului Poporului.
Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) „Ordonanța trenuleț”.
Potrivit lui Renate Weber, reprezentanții Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională și a anunțat că instituția a înregistrat petiții privind acest act normativ de la mai multe persoane, potrivit Agerpres.ro, citat de Monitorul de Cluj.
Avocatul Poporului urmează să analizeze petițiile referitoare la „Ordonanța trenuleț”.
Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a tras un semnal de alarmă, pe 21 decembrie 2024, asupra politicilor de austeritate și a măsurilor economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri, care reprezintă „soluții superficiale și dăunătoare pentru o economie deja fragilă și vulnerabilizată” de evenimentele politice din ultima perioadă.
Cartel Alfa a propus un plan bazat pe „soluții echilibrate”, care să sprijine economia, fără a sacrifica „nevoile reale” ale cetățenilor: creșterea veniturilor bugetare, prin colectare fiscală eficientă și introducerea de taxe progresive pentru marile averi; investiții în infrastructura socială, deoarece este imperativ să fie finanțată educația, sănătatea și asistența socială, pentru a reduce „decalajele sociale și regionale”; consolidarea parteneriatului social, având în vedere că politicile economice trebuie să fie rezultatul unui dialog real cu toate părțile implicate: sindicate, patronate și societatea civilă.
„Ordonanța-trenuleț” vine cu măsuri de austeritate
Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare (OUG nr. 156 din 2024) a fost publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie 2024.
Măsurile fiscale au fost contestate de economiști, de patronatele din IT și de federațiile din turism, de Federația Patronală a Energiei și de sindicatele din industria alimentară.
Prin noile măsuri de austeritate promovate de coaliția PSD-PNL-UDMR, salariile și pensiile nu vor fi indexate pe parcusul anului 2025 și vor fi acordate la nivelul lunii decembrie 2024. O altă măsură prevede neacordarea de ajutoare sau, după caz, de indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.