Președintele PNL, Raluca Turcan, îl acuză pe Victor Ciorbea de obediență față de PSD, după demersul Avocatului Poporului la Curtea Constituțională.„Ce stat de drept este acela în care Avocatul Poporului, accentuez – al poporului, intervine în favoarea unui președinte de partid condamnat definitiv? Ce mesaj transmite un astfel de comportament al unei instituţii cetăţenilor români care trebuie să aibă încredere în lege, în instituţii? Că există o lege pentru cei mulţi şi că pentru o sigură persoană, se modifică legile, condamnările, sentinţele judecătoreşti? Că se modifică legea pentru a apăra fărădelegea? Deturnarea instituţiilor de apărare a interesului public în favoarea intereselor private, politice, este o ruşine pe care România şi cetăţenii acestei ţări nu o merită! Sunt atâtea nedreptăți reale în România, de care ar trebui să se ocupe dl. Ciorbea. Sunt atâţia oameni săraci, fără bani de avocaţi….probleme adevărate, nedreptăţi adevărate… Dl. Dragnea şi PSD-ul au spus că vor să se întoarcă acasă românii plecaţi la muncă. Crede cineva că într-o astfel de ţară vor să se întoarcă? În care legea se modifică pentru un singur om? Aceasta este faţa PSD-ului, o pot vedea românii în clar acum. Gestul lui Victor Ciorbea demonstrează încă o dată că nu este Avocatul Poporului, ci avocatul personal al lui Liviu Dragnea și al PSD. Este dovada obedienței politice desăvârșite. Ne aducem aminte cum în cazul OUG 55 pentru migrația primarilor a refuzat cu obstinație să sesizeze CCR, în ciuda reacției virulente a societății civile, a partidele de opoziție și a ambasadelor occidentale. Aceeași obediență față de PSD. Dl. Ciorbea cere CCR să declare neconstituțională norma care interzice prezența în Guvern a condamnaților penal, dar omite faptul că însăși CCR a stabilit prin deciziile sale anterioare că o astfel de normă nu doar că este constituțională, dar este și necesară în cazul exercitării funcțiilor publice”, a precizat deputatul Raluca Turcan, într-o declarație de presă acordată Mesagerului de Sibiu.
Liderul PNL a mai arătat că formațiunea pe care o conduce speră și face apel la judecătorii Curții Constituționale să analizeze cu atenție această sesizare și să țină cont de deciziile anterioare emise de CCR pe spețe similare. „Ar fi dramatic să nu se întâmple acest lucru, iar sesizarea Avocatului Poporului să nu fie respinsă, așa cum ar fi normal în raport cu jurisprudența CCR”, conchide Turcan.
Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate. Potrivit Avocatului Poporului, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.
Măsura luată de Victor Ciorbea a atras și îngrijorarea președintelui Klaus Iohannis. „Preşedintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penal să ajungă să ne conducă”, a declarat, în această după-amiază, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.