Polițiștii sibieni vă reamintesc faptul că este extrem de important să nu permiteți accesul în curte și locuință unor persoane necunoscute, indiferent de pretextul invocat de acestea. Unele dintre acestea vă pot oferi, la prețuri derizorii, diverse servicii de reparații prin curte, însă la finalul acestora prețul cerut poate fi de 10 ori mai mare.
În urmă cu câteva zile, o femeie din municipiul Sibiu a sesizat prin SNUAU 112 faptul că 4 bărbați cărora le-a permis accesul în curtea imobilului pentru a-i zugrăvi fața imobilului îi cer o sumă de bani cu mult peste cea convenită inițial.
În urma apelului, la fața locului s-a deplasat de urgență un echipaj din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Municipiului Sibiu, fiind depistați cei 4 bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani, din Arad. Polițiștii au stabilit că cei patru bărbați i-au propus femeii, în vârstă de 53 de ani, prestarea unor servicii de reparație/renovare a imobilului contra unei anumite sume de bani. Femeia a acceptat să îi zugrăvească fațada imobilului, însă pe măsură ce aceștia lucrau, au mărit suma cerută inițial. Femeia a sesizat acest aspect Poliției.
Cei patru bărbați au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 6.000 de lei fiecare, conform Legii nr. 12 din 1990, republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite. Totodată, polițiștii au confiscat suma de 1.000 de lei pe care aceștia o aveau asupra lor, fără a putea justifica proveniența.
IPJ Sibiu: În acest context, le reamintim cetățenilor că poate fi extrem de periculoasă permiterea accesului în imobil sau curte unor persoane necunoscute, indiferent de pretextul invocat.
Din păcate, foarte puțini au intenții bune, serioase. Cei mai mulți, din păcate, sub diferite pretexte, intră în locuință și fie sustrag diverse bunuri sau bani, fie înșeală persoanele. Spre exemplu, cei care oferă servicii, cum ar fi înlocuirea scocurilor, ajung nu doar să presteze niște servicii de proastă calitate ci să îi determine pe beneficiari să le achite sume mai mari decât cele stabilite inițial.
IPJ Sibiu: Din cauzistica poliție, vă reamintim câteva dintre „metodele” folosite.
Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel „prin împrietenire”. Acești infractori acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare.
Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, cablu, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei. Iar acum, în perioadă de criză sanitară, aceștia și-au pus și mască și mănuși!
În acest context, facem următoarele recomandări:
– să nu permită accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar dacă este necesară efectuarea unor lucrări de reparații TV, internet, instalații sanitare, sau altele, să solicite prezentarea legitimației.
– să roage un vecin să fie de față, atunci când în locuința lor se desfășoară astfel de lucrări.
– să nu plătească astfel de servicii pe loc, ci ulterior lucrărilor, după emiterea unei facturi.
Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, alăturaţi-vă POLIŢIEI în lupta împotriva infractorilor! Furnizaţi Poliţiei toate datele pe care le deţineţi în legătură cu o eventuală infracțiune!