Avertisment Salvamont: Dotări în plus schiorilor de la Bâlea Lac. Risc de avalanşă

Salvamontiştii recomandă schiorilor şi practicanţilor de snowboard să fie dotaţi cu un echipament de protecţie suplimentară, dacă aleg zona Bâlea Lac, unde se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă din România, de peste jumătate de metru, şi este risc moderat de producere a avalanşelor, informează un comunicat de presă al Salvamont Sibiu remis, miercuri, AGERPRES.

Practicanţii sporturilor de iarnă trebuie să ştie că la Bâlea Lac nu există pârtii amenajate şi aici au avut deja loc avalanşe în această iarnă.

„Termenul off-piste este folosit în mod obişnuit de schiori şi snowboarderi pentru a descrie terenul care se află în afara pârtiilor de schi amenajate. Dacă vă aventuraţi în afara limitelor unei staţiuni de schi in zona de off-piste, trebuie să luaţi în considerare riscurile unui teren abrupt, cu diferite condiţii de zăpadă, cu stânci, pietre, copaci etc. Pentru a ne aventura în zone de off-piste avem nevoie de experienţă, prudenţă, instincte bune şi o tehnică foarte bună de schi. Cunoaşterea zonelor în care se schiază e absolut necesară. Freeride-ul rămâne experienţa cea mai completă în materie de schi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

Potrivit acestuia, Bâlea este cea mai folosită zonă pentru schi şi snowboard din judeţul Sibiu unde nu există pârtii amenajate, însă aici există pericolul de avalanşe. Pentru o protecţie mai bună, schiorii şi snowboarderii care ajung la Bâlea Lac ar trebui să fie dotaţi cu un transceiver şi un rucsac cu airbag de avalanşă, o lopată de zăpadă şi o sondă.

„Avalanşele reprezintă un pericol real atunci când ne aventurăm în afara pârtiilor de schi, de aceea avem nevoie de un echipament tehnic specific şi anume: un transceiver de avalanşă, lopată de zăpadă şi sondă. Putem lua în considerare şi un rucsac cu airbag pentru avalanşă (ABS) care vă poate ajuta să vă menţineţi la suprafaţa zăpezii în timpul unei avalanşe. De asemenea, este foarte important să ştim să folosim corect aceste echipamente, viaţa noastră sau a altora poate depinde de asta”, a spus salvamontistul Dan Popescu.

Cel mai mare strat de zăpadă din România se înregistrează, miercuri, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraşului, şi măsoară 56 de centimetri, potrivit meteorologilor. La Bâlea Lac este un risc moderat, de gradul doi pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe. Încălzirea vremii favorizează declanşarea de avalanşe la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, potrivit informării nivometeorologice valabile pentru perioada 15 – 18 decembrie. AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*