Avertisment pentru turiști

Salvamontiştii sibieni solicită turiştilor să urce şi să coboare doar cu telecabina în zona Bâlea, ca să nu declanşeze vreo avalanşă, riscul de producere a acestora fiind mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.

„Urmare a creşterii riscului de producere a avalanşelor în munţii Făgăraşului, conform buletinului nivo-meteorologic emis în data de 23.01.2019 de către Administraţia Naţională de Meteorologie şi a prognozei meteo pentru următoarele zile, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu anunţă următoarele: riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului este mare, respectiv gradul 4 (pe o scală de la 1 la 5), risc ce se va menţine şi în zilele următoare. Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă. Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat”, se arată într-un comunicat al Salvamont Sibiu, citat de AGERPRES.

Turiştii care doresc să practice sporturile de iarnă în zona lacului Bâlea, din munţii Făgăraş, ar trebui să fie dotaţi cu echipament de salvare din avalanşă, potrivit salvamontiştilor.

„Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi de asemenea să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă); Reamintim faptul că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise”, se mai arată în comunicat.

Meteorologii avertizează că este risc mare de producere de avalanşe în munţii Făgăraş, Bucegi, Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, potrivit unui informări emise ieri de către Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud. Potrivit sursei citate, risc mare de producere de avalanşe înseamnă un risc de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5. Riscul mare de producere de avalanşe este atât la altitudini mai mari de 1.800 de metri, cât şi la înălţimi mai mici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*