Aventuri extreme în Transilvania

Filmările singurului documentar din România care aduce în prim plan sporturile extreme au fost exact ca și pasiunea „Balaurului din Transilvania“, Flaviu Cernescu, pentru slackline: palpitante, pline de neprevăzut, adrenalină și pasiune. Timp de aproape trei săptămâni, personajul principal, Flaviu Cernescu, regizorul Sabin Dorohoi și echipa de filmare, au străbătut Transilvania și Banatul în lung și în lat, pentru cele mai spectaculoase locații ale viitoarei producții. Din ecuație nu putea lipsi Transfăgărășanul

În urmă cu o săptămână, regizorul Sabin Dorohoi a spus „Tăiați!“, după 17 zile de filmări intensive în cele mai frumoase și renumite locuri din regiunile istorice Transilvania și Banat. A fost o călătorie intensă, care a atras mii de oameni la demonstrațiile extreme de slackline ale „Balaurului“ Cernescu.

Producția a implicat 17 zile de filmare prin Transilvania și Banat

Prima oprire a fost Timișoara, devenită astfel kilometrul 0 al filmărilor care s-au desfășurat, ulterior, în 14 locații celebre din zona de vest a țării. Reșița – locul în care sportivul a reușit să stabilească un nou record național, mergând pe un slackline de 45 de metri, la 80 de metri înălțime, între două turnuri dezafectate ale UCMR, emblematice pentru orașul de pe Bârzava. Au urmat Bocșa, orașul de baștină al lui Flaviu, Carașova, cascada Bigăr – una dintre cele mai frumoase căderi de apă din lume, prima cale ferată din România, Anina – Oravița, orașul de suflet al împărătesei austriece Sissi – Băile Herculane, capitala aventurii extreme din inima Transilvaniei – Arsenal Park Orăștie, vestita cetate a orașului Alba Iulia – Alba Carolina, unul dintre simbolurile naționale aflate în patrimoniul UNESCO – Mocăniţa din Vişeul de Sus, locul unde se nasc povești și legende – Cascada Cailor, Salina Turda – oaza de liniște și sănătate aflată sub pământ, care atrage mii de turiști, una dintre cele mai frumoase șosele din lume – Transfăgărășanul. Ultima zi a filmărilor a avut loc Castelul Corvinilor, unul dintre reperele istorice de maximă importanță pentru ardeleni și bănățeni.

„În 26 octombrie,  am încheiat filmările la documentarul «Transylvania Dragon». Deşi perioada oficială de filmare s-a încheiat, există o şansă să mai filmăm încă o locaţie celebră din Transilvania înainte de a începe prelucrare a filmului, dar vom face acest anunț la momentul oportun, când toate detaliile vor fi stabilite. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în această călătorie extreme de solicitantă, dar care ne-a adus satisfacții infinit mai mari decât sacrificiile pe care am fost nevoiți să le facem: mass-media, autorități, bănățeni, transilvăneni, tuturor celor care ne-au întins o mână de ajutor atunci când am avut nevoie”, a declarat regizorul Sabin Dorohoi.

Următoarea etapă a filmului este la fel de importantă ca și filmările în sine. Pentru ca documentarul să intre în următoarea fază, cea de post-producție, este necesară finanțarea. „Fiind un proiect de voluntariat, deocamdată am reuşit să obţinem doar finanţarea necesară deplasării echipei în cele 17 zile prin România (transport, cazări şi mâncare) şi închirierii echipamentului pentru filmarea propriu-zisă. Pentru tot ceea înseamnă partea de post-producţie, încă nu am găsit finanţarea necesară. Va urma un proces foarte elaborat de găsire a partenerilor financiari pentru finalizarea filmului şi ulterior de alegere a întregului material filmat, care totalizează în jur de 35-40 de ore! Acesta va fi condensate în 52 de minute, durata standard pentru un documentar TV“, a explicat Dorohoi.

Odată rezolvat aspectul financiar, filmul ar urma să fie lansat în primăvara anului 2015, în jurul Paștelui. Până atunci, proiectul Transylvania Dragon pregătește, în premieră, în mediul online și la TV, o serie de mini-episoade, cu o durată de aproximativ două minute, în fiecare lună, până la lansare.

Programatorul IT Flaviu Cernescu, unul dintre cei mai curajoşi bănăţeni pasionaţi de sporturi extreme, va merge pe coardă deasupra unor edificii reprezentative din  Transilvania şi Banat. Pentru ca reţeta aventurii să fie completă, cea mai mare parte a drumului va fi făcută pe un monociclu! În drumul său, artistul acrobat se va întâlni cu oameni interesanţi, descoperind istoria şi tradiţiile locurilor.

Filmul va fi produs de Western Transylvania Studios, singura casă de producţie din vestul țării, şi va fi regizat de Sabin Dorohoi, bănăţean la origine, realizatorul celebrelor videoclipuri „Happy“ din Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Herculane şi Anina. Sabin Dorohoi este laureat al peste 35 de nominalizări şi premii internaţionale. Din cele 13 filme de scurtmetraj realizate, ultimele cinci („Ghela”, „Visând la Galapagos”, „Clopotul”, „Fata din Transilvania” şi „Calea Dunării”) i-au adus cele mai multe distincţii internaţionale la festivaluri precum: Palm Springs, Reykjavik, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de Film Est-European din Hollywood.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura