Profesorul Song Shaofeng, directorul celui mai vechi Institut Confucius de la noi din țară, cel de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu (ULBS), reușește de patru ani să scrie istorie în materie de învățământ și cultură și spune că România este o țară frumoasă, care merită să fie promovată în afară.
Acesta povestește că a venit în România prima dată pe timpul comunismului. „Am mai venit în epoca trecută în România, în 1989, la București. Mi-a făcut o impresie bună. În 1990 am mai venit o dată în vizită. România e o țară frumoasă, cu folclor frumos. Noi am avut o vecină comună, URSS. Noi avem aceleași sentimente și aceeași istorie. Când chinezii vorbesc ceva, e ușor de comunicat cu românii“, afirmă Shaofeng.
Revenit în România, după 20 de ani, la Sibiu, profesorul a descoperit o altfel de țară. Invitat de Universitatea din Sibiu să conducă Institutul Confucius, profesorul s-a mutat aici, din 2010. „Prima noastră întâlnire a fost în franceză, pe urmă am vorbit doar în română“, își amintește profesorul Constantin Oprean, fostul rector al ULBS, actual președinte al Senatului Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Invitat de Oprean
Profesorul Song Shaofeng recunoaște că s-a gândit destul de mult dacă să vină sau nu în România, atunci când a primit invitația, în urmă cu patru ani. „Înainte de venirea mea, am primit o invitație în 2010, de la domnul președinte, fostul rector al Universității «Lucian Blaga». M-am gândit mult după ce am primit scrisoarea. Azi mă gândesc că am făcut un lucru bun. În 2007 s-a înființat Institutul Confucius de la Sibiu. Înainte să vin la Sibiu, știam de România că este o țară frumoasă cu oameni prietenoși“, mărturisește el.
Chineza câștigă teren
În acești ani, profesorul Song Shaofeng a reușit să atragă foarte mulți cursanți, de la copii, până la pensionari, care să își dorească să învețe limba și să cunoască cultura chineză. În octombrie 2010, a înființat primul program de licență în limba chineză, cu 15 studenți. Anul trecut, primii patru absolvenți de chineză-engleză de la Facultatea de Litere a ULBS au plecat în China să facă masterul. Nu doar studenții români învață chineza, ci și cei străini. La Institutul Confucius este o grupă internațională formată din studenți din Filipine, Germania, Republica Moldova și Venezuela, care învață chineza și „sunt ca o familie“. Cele mai spectaculoase rezultate ale Institutului Confucius din Sibiu din ultimii ani se văd la Concursul Internațional „Podul Chinezesc“, un concurs cu finala în China, la care participă cursanți Confucius din 60 de țări. În ultimii ani, elevii din Sibiu au reușit să ocupe primele locuri, se mândrește Song Shaofeng. „Trei ani la rând am fost campioni“, spune profesorul, despre copiii români care impresionează în China, prin limba pe care o vorbesc acum fluent și cunoștințele despre cultura acestei țări.
Atitudinea face totul
Pentru a învăța limba chineză, totul ține de atitudine, dezvăluie directorul institutului. „Depinde de atitudine. Dacă învață limba chineză zilnic, trei luni. Cel puțin patru ore pe zi, după trei luni poate să vorbească chineza cu mine. După 12-14 întâlniri, puteți trece nivelul întâi. Nivelul unu înseamnă 150 de cuvinte, într-un semestru“, spune acesta.
În ceea ce privește învățământul românesc, directorul Institutului Confucius de la Sibiu are numai cuvinte de laudă. „Foarte bun (învățământul românesc n.r.). Fără muncă nu se poate ajunge la rezultate atât de bune. Avem profesori români. Aici avem o familie bună“, declară Song Shaofeng.
Elemente specifice
Acesta iubește românii și România. Iubește folclorul și tradițiile noastre. Recunoaște că este fascinat de „ochii“ acoperișurilor din Sibiu, așa-numitele lucarne, element arhitectonic unic în orașele săsești din Transilvania. „Am fost în România și la Constanța și la Mamaia. La Constanța avem din 2011 prima clasă Confucius. În concedii, plec acasă, în China. În România îmi plac oamenii și folclorul, muzica tradițională. Îmi plac câteva povestiri, cum e Miorița. La Sibiu, îmi plac «ochii» Sibiului. Acoperișurile din Sibiu sunt mai vii cu acei ochi. «Ochii» renovați nu sunt la fel de vii ca ochii mai vechi. Când vin delegații din China, toți caută «ochii» iubitori din acoperiș. Îmi place și mâncarea românească, sarmale cu mămăliguță, e o mâncare foarte bună. E bine în România“, se destăinuie Song Shaofeng.
El își dorește ca tinerii români să nu mai plece peste hotare la muncă, să rămână acasă și să valorifice mai bine „pământul nepoluat, aerul nepoluat“. „Zăcăminte sunt, avem multe lucruri pentru generațiile viitoare. Poate în viitor avem marfă bio cu care să cucerim lumea. Avem de toate. E frumoasă România“, spune profesorul venit din China.
Punte între România și China
Profesorul Constantin Oprean, cel care l-a invitat pe profesorul Song Shaofeng în România, la Sibiu, să predea chineza, crede că Institutul Confucius e „o punte“ între România și China. Dacă în urmă cu șapte ani, acesta și-a propus să-i ducă pe sibieni în China, acum, la Sibiu, chinezii învață limba română. „Institutul Confucius este o punte de a menține această tradiție româno-chineză. Dacă nu ar fi fost Institutul Confucius, această tradiție poate s-ar fi rupt, dar, prin dezvoltarea Institutului, s-a creat totuși o punte de legătură și de dezvoltare, de continuitate. Ce e un lucru foarte important – primul pas într-o colaborare – este cunoașterea culturii și a tradițiilor poporului. Pe acestea se consolidează și se dezvoltă relațiile comerciale, relațiile de orice fel. Acesta e demersul important, o bună practică a chinezilor de a dezvolta institute Confucius în toată lumea. Noi, la Sibiu, am făcut istorie. Avem patru burse pentru master în limba română, pentru chinezi. Au venit, au studiat și au rămas la Sibiu“, susține Oprean.
Practic, în mandatul profesorului Song Shaofeng, la Sibiu, în ultimii doi ani, a fost introdusă limba chineză în școli, ca limbă opțională, ca și engleza, germana, franceza, iar câteva mii de români au învățat limba chineză.
Primul din țară
Cel mai vechi Institut Confucius din România a fost înființat în 2007, la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Ulterior au apărut cele din Cluj, Brașov și București. Cele patru institute din România fac parte dintr-o rețea de peste 400 de Institute Confucius din întreaga lume. La Institutul Confucius din Sibiu, cursanții – cu vârste între 7 și 76 de ani – învață nu numai o limbă străină, ci și o filosofie de viață. Prin intermediul Institutului Confucius din Sibiu, ULBS a reușit să creeze infrastructura necesară dezvoltării relațiilor academice cu China. Universitatea sibiană dorește să popularizeze acest exemplu de bune practici prin sprijinirea instituțiilor de învățământ preuniversitar și a mediului de afaceri din Sibiu în dezvoltarea de parteneriate cu omologii chinezi. „Noi avem deja o tradiție în derularea de proiecte solide cu China și ne dorim să transmitem din know-how-ul acumulat de-a lungul timpului și colegilor din preuniversitar, dar și celor din mediul de afaceri“, spune prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS.
Song SHAOFENG | director Institutul Confucius Sibiu
„Vă spun sincer. Globalizarea asta, ultimii 30 de ani, și în China și în România, a influențat foarte mult. Țările au pierdut, dar nu cele mari, dezvoltate. Țările mai mici chiar nu au încredere în cultura lor. Folclorul ne ajută foarte mult, spre exemplu, în România. Trebuie să promovăm România în China, mai ales în rândul tinerilor.“
AGERPRES