Lucrările la gazoductul BRUA nu sunt amenințate de pandemia COVID-19. Pe șantiere se respectă toate măsurile de protecție, iar proiectul de importanță strategică la nivel continental va fi gata în august, anunță transportatorul naţional de gaze Transgaz.
„Dacă lucrurile decurg cum au decurs până acum, prin măsurile speciale care s-au luat la nivelul conducerii Transgaz, asociaţiilor de constructori se lucrează într-un ritm normală, cum aţi constatat şi în teren pe toate şantierele, la sfârşitul lunii august ar trebui finalizat BRUA faza 1, tot”, a declarat Ion Sterian, directorul general al companiei Transgaz.
Faza 1 a proiectului BRUA traversează zece judeţe pe o lungime de 479 kilometri, include şi trei staţii de comprimare, iar pe şantierele proiectului se lucrează cu tehologii de ultimă oră. Deşi au apărut unele sincope din cauza restricţiilor de circulaţie care îngreunează transportul enormelor ţevi, activitatea continuă într-un ritm susţinut.
„Împreună cu executanţii, pentru că trebuie să ştiți că executanţii pe care îi avem sunt firme româneşti în totalitate, au luat măsuri conform legislaţiei în vigoare de a păstra oarecum distanţa socială între lucrători, de a nu mai ţine grupuri mari de lucru de oameni, deşi asta presupune o întindere mai mare în timp a execuţiei conductei. Noi şi constructorii am luat aceste măsuri în vederea execuţiei în siguranţă a conductei. Toate măsurile pe care ni le-am luat presupun să închidem în termen contractual conducta”, a declarat Victor Gurgu, managerul de proiect.
BRUA are ca scop asigurarea independenţei zonei de importurile ruseşti. Conducta va face posibilă circulaţia gazelor naturale în ambele sensuri, între Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, şi are o valoare de 480 milioane de euro. Activitatea pe şantiere continuă susţinut, chiar şi în condiţiile pandemiei de coronavirus. Proiectul este vital pentru România și în contextul în care se anticipează creşterea consumului naţional, iar finalizarea BRUA și a extensiilor sale înseamnă acces pentru consumatorii români la rezervele de gaze din Marea Neagră, dar și la mai multe surse alternative din import.