Aur olimpic pentru România în Proba Regină la canotaj! Echipajul 8+1 feminin, cel mai bun din lume!

România a obținut aurul olimpic la canotaj, în proba de 8+1 feminin (W8+), considerată Proba Regină a acestei discipline sportive. Echipajul format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a realizat o cursă extraordinară, încheiată pe locul 1 cu un timp impresionant de 5:54.39.

Foto: COSR/ Cristian Nistor / TVR

Este pentru prima dată, după 20 de ani, când țara noastră obține aurul olimpic la această probă. Cu această victorie, canotajul românesc se mândrește cu un al doilea aur olimpic câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris, după cel obținut de Florian-Marian Enache și Andrei Sebastian Cornea la dublu vâsle masculin (M2x).

În plus, Federația Română de Canotaj aduce în țară cele mai multe medalii olimpice anul acesta – două de aur și trei de argint.

„Victoria de azi este o încununare a muncii noastre de ani de zile, a efortului pe care îl depunem zilnic, ani la rând, la antrenamente, și o răsplată pentru susținerea necondiționată pe care o simțim din partea tuturor românilor. Canotajul este nu doar un sport deosebit de frumos, ci și o lecție despre determinare, muncă asiduă și voință. Nu există limite pe care nu le putem depăși. În spatele fiecărei medalii se află o poveste de sacrificiu, perseverență și, mai presus de toate, de credință în propriile forțe”, a declarat Simona Radiș.

„Am simțit o energie incredibilă în barcă. Ne-am coordonat, ne-am unit forțele și am dat tot ce am avut mai bun. Suntem extrem de fericite și mândre de această performanță”, a adăugat Ioana Vrînceanu.

„Jocurile Olimpice de la Paris au reprezentat un test al rezilienței și al talentului sportivilor noștri. Sunt extrem de mândră de echipajul de 8+1 feminin pentru că a adus aurul acasă, din nou, după două decenii. Canotajul românesc aduce acum acasă cinci medalii olimpice, două de aur și trei de argint, o performanță excepțională. Felicitări tuturor sportivilor, antrenorilor, echipei medicale, staff-ului FRC și tuturor celor care se află în spatele acestor rezultate excepționale pentru munca și dedicarea lor”, declară Președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă.

Într-o finală extrem de competitivă, echipajul de 8+1 masculin (M8+), compus din Mihăiță Țigănescu, Laurențiu Danciu, Bogdan Baitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Flori Lehaci și Adrian Munteanu, a încheiat azi pe locul 5 cu un timp de 05:30.15, demonstrând spirit de echipă și determinare.
Tot azi, Mihai Chiruță a încheiat pe locul 1 Finala B în proba de schif simplu masculin (M1x). După o cursă foarte frumoasă cu un finish senzațional, Mihai se clasează pe locul 7 în clasamentul general.

Federația Română de Canotaj a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris cu un total de 5 medalii: 2 medalii de aur și 3 medalii de argint, depășind performanța de la Tokyo unde canotorii români au obținut 1 medalie de aur și 2 de argint. România ocupă locul 3 în clasamentul olimpic pe medalii la canotaj, după Olanda și Marea Britanie, dar înainte de Noua Zeelandă, Irlanda și Statele Unite.

Aurul olimpic a fost obținut de echipajele 8+1 feminin (W8+): Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu și dublu vâsle masculin (M2x): Florian-Marian Enache și Andrei Sebastian Cornea.

Medaliile de argint au fost câștigate de echipajele de echipajul dublu vâsle feminin (W2x): Simona Radiș și Ancuța Bodnar, echipajul dublu rame feminin (W2-): Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel și echipajul dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x): Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen.

Federația Română de Canotaj a participat la Jocurile Olimpice de la Paris cu un număr record de 49 de sportivi care au concurat în 12 probe.

Tags: , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura