Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, a afirmat ieri, în timpul unei dezbateri la Sibiu despre patrimoniul cultural, că detectoriştii, adică persoanele care îşi cumpără un detector de metale cu care caută comori, ar trebui organizaţi, instruiţi în ceea ce priveşte legislaţia şi monitorizaţi.
„În legătură cu problema detectoriştilor se poate discuta foarte mult. Este fenomenul numit Indiana Jones. Este o chestie psihică, o provocare psihică şi mulţi speră să dea lovitura vieţii lor, că au visat noaptea că vor găsi un tezaur (…) Pe de o parte, trebuie să rămână incriminată această faptă (…) Nu e momentul să dezincriminăm şi trebuie să rămână incriminată, însă trebuie găsită o modalitate din punct de vedere managerial ca aceşti oameni să fie organizaţi cumva (…) În Marea Britanie am înţeles că există nişte organizaţii ca cele ale vânătorilor (…) sub control, trebuie luate nişte măsuri inspirate în acest domeniu”, a răspuns Augustin Lazăr, el fiind întrebat ce soluţii propune pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind detecţia de metale în România.
Lazăr afirmă că nu se poate interzice achiziţia sau deţinerea de detectoare de metale. „Nu putem interzice oamenilor să îşi ia detectoare, (…) trebuie găsite modalităţi de organizare şi de a-i ţine sub control”, a spus fostul procuror general al României, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, dezincriminarea utilizării detectoarelor de metal în siturile arheologice care sunt pe lista Registrului Arheologic Naţional ar afecta patrimoniul ţării.
Augustin Lazăr a vorbit, ieri, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, despre comerţul ilegal cu bunuri de patrimoniu.