Biserica Fortificată Miercurea Sibiului, atestată documentar încă din secolul al XIII-lea, este pusă în siguranță prin intermediul unui proiect cu fonduri europene. Au loc lucrări de reparații și conservare, urmând ca monumentul să beneficieze apoi de un plan de marketing cu acțiuni socio-culturale prin care să devină centru de atracție turistică. Obiectivul este de creștere a numărului de vizitatori de 8 ori, de la 80, în prezent, la 640 de vizitatori, anual.
Startul lucrărilor a fost marcat printr-o conferință de presă la care au participat actorii implicați în proiect. „Monumentul de patrimoniu din Miercurea Sibiului, unul de importanță națională, se bucură e un nou început. Se știe că, până nu demult, bisericile evanghelice erau pline de viață. Din păcate, conlocuitorii noștri, prietenii noștri sași, mulți dintre ei sunt astăzi peste hotare, și importanța lăcașurilor de cult evanghelice, încet-încet, se stinge. Este momentul să capete o nouă valență, aceea de lăcașuri de întâlnire a turiștilor. În sensul acesta importanța lor va fi cunoscută și de acum încolo. Ne bucurăm că avem ocazia să implementăm un asemenea proiect la Miercurea Sibiului“, arată Elena Curcean, din echipa de management care se ocupă de implementarea proiectului.
Lucrările sunt desfășurate de Euras, o firmă cu experiență în domeniul reabilitărilor de acest gen. Sunt prevăzute să fie finalizate în 18 luni.
Descoperiri importante
La investigațiile arheologice s-au descoperit deja câteva elemente, cripte, oseminte, precum și traseele fostelor biserici. „Biserica fortificată este una dintre cele peste 200 de asemenea monumente păstrate încă în Transilvania, dar are niște particularități deosebite. Acest sistem circular de fortificații este foarte vechi și destul de rar, iar un alt element deosebit este prezența cămărilor de provizii adosate la interiorul acestei fortificații. În ceea ce privește biserica, în urma investigațiilor arheologice au fost descoperite cel puțin două faze romanice mai vechi decât ceea ce se vede acum. A existat inițial o biserică simplă, cu o singură navă. În prezent, partea vizibilă e cea romanică, cu trei nave, transformată în perioada gotică și apoi extinsă în perioada baroc, când a avut loc o extindere substanțială spre est“, arată arhitectul Ioan Bucur.
Lucrări
Lucrările au în vedere, în primul rând, punerea în siguranță, refacerea etanșeității învelitorilor, apoi rezolvarea problemelor de umiditate ascendentă. În biserică se va scoate pardoseala de lemn, care punea probleme, existând riscul de a apărea mucegaiuri și ciuperci, și va fi înlocuită cu pardoseală rece, din cărămidă. Proiectul prevede și refacerea instalațiilor electrice, inclusiv instalații necesare combaterii pericolului de incendiu.
Toate intervențiile prevăzute vor fi în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice.
„Atracție turistică în Europa“
„Sunt 13 biserici prinse la finanțare, iată că a venit și rândul celei de la Miercurea Sibiului să înceapă lucrările. Sunt convins că va crește foarte mult numărul vizitatorilor, în urma proiectului, mai ales că astfel de monumente sunt, se pare, o atracție turistică în Europa în acest moment.
Într-adevăr, investiția este de peste 300.000 de euro aici și ar fost bine să fie prinse și anexele, am fi vrut să facem mai multe, dar din păcate banii de la UE sunt limitați“, a precizat Daniel Herciu, director economic la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice.
Emblemă a orașului
La rândul său, primarul orașului Miercurea Sibiului s-a arătat încântat că Ansamblul Bisericii Evanghelice a intrat în reabilitare. „Salut prezența oaspeților din afară la Miercurea Sibiului. Sunt de față familia Nicoară, cărora le mulțumesc pentru implicarea în a conserva în bune condiții patrimoniul săsesc. Este foarte bine că se păstrează în bune condiții aceste monumente și nu se lasă se degradeze. Pentru miercureni, această fortificație este o emblemă, și sigur, în viitor numărul de vizitatori va crește, fiindcă enoriași care să vină la slujbă nu mai prea sunt. Primăria va fi aproape de constructor“, a dat asigurări Ioan Troancă, primarul orașului.
Proiect cu fonduri europene
Proiectul „Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Biserica Evanghelică Miercurea Sibiului și are o valoare totală de cca 2,096 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,028 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.
Prin această investiție se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Miercurea Sibiului și introducerea acestuia în circuitul real și virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori, de la 80, in prezent, la 640 de vizitatori, anual.
Turiştii pot admira un zid de o înălţime impunătoare, care înconjoară biserica formând un oval, in interiorul căruia pot fi văzute drumuri pentru străjeri, dar şi spaţii în care erau depozitate rezervele de grâu în acea perioadă. Zidul care servea odată drept cetate avea două căi de acces, una deasupra celeilalte. Sub cele două galerii se aflau cămările din cărămidă, iar în sud poate fi găsit încă turnul care apără poarta de intrare în cetate.